Co może zepsuć każdą potrawę? Brzydko pachnący piekarnik. Zazwyczaj nowe urządzenia AGD wydzielają nieprzyjemne zapachy, tzw. “nowości”. To są resztki smaru konserwacyjnego, zabezpieczenia styropianowo – plastikowe oraz powłoki ochronne. Zdarza się więc, że nowy piekarnik śmierdzi. Jak poradzić sobie z brzydkim zapachem z urządzenia? Podpowiadamy.
Przyczyną sytuacji, kiedy to kuchenka brzydko pachnie podczas pieczenia może być kilka rzeczy, jednak najczęściej jest to otulina piekarnika czyli tzw. izolacja. Element ten służy do zabezpieczenia newralgicznych elementów w urządzeniu. Każdy z producentów musi dokładnie zabezpieczyć urządzenie na czas transportu i logistyki.
Pierwsze użycie piekarnika może okazać się nieprzyjemnym doświadczeniem, ponieważ izolacja się rozgrzewa oraz, przez co wydziela nieprzyjemny zapach. Warto zauważyć, że oprócz folii zabezpieczających mogą się pojawić resztki smaru konserwującego. Stąd też nowy piekarnik śmierdzi.
Jak pozbyć się zapachu plastiku z piekarnika?
Rozwiązaniem w tej sytuacji jest przepalenie piekarnika. Przy pierwszym użyciu urządzenia, należy ustawić go na pełną moc, a następnie pozostawić na minimum 30 min. Wysoka temperatura w kontakcie z izolacją przyczyni się do wydzielenia nieprzyjemnego zapachu, lecz tylko jednorazowo. Dlatego należy przeprowadzić wypalenie piekarnika bez wsadu.
Po wypaleniu warto przetrzeć piekarnik, co zapewni nas, że w jego wnętrzu nie znajdują się groźne dla naszego zdrowia odpadki oraz zanieczyszczenia. Do umycia wystarczy szmatka nasączona wodą wraz z płynem do naczyń. Nie trzeba używać ostrej chemii do szorowania piekarnika, ponieważ nie ma żadnych przepaleń ani trudnych plam. W przypadku modelu z pyrolizą lub katalizą, użyjmy funkcji do wypalenia.
Rozwiązywanie śmierdzącego piekarnika dla wielu wydaje się zadaniem nie do wykonania. Z drugiej strony każdy, kto czyta instrukcję, powinien wiedzieć, że wypalenie piekarnika na początku jego użytkowania jest podstawą. Pamiętajmy o tym aspekcie i dokładnie umyjmy nasz sprzęt przed pierwszym pieczeniem. W innym przypadku zapachy mogą „przejść” do potraw.
Sprawdź części do piekarnika
Brzydki zapach z piekarnika można również wyeliminować domowymi sposobami. Świetnie sprawdzi się wlanie wody do żaroodpornego naczynia wraz ze skórką cytryny, pomarańczy i włączenie piekarnika. Parująca woda odświeży wnętrze urządzenia i pozostawi przyjemny zapach.
Śmierdzący piekarnik użytkowany kilka lat może mieć zupełnie inne podłoże. Zbierające się resztki jedzenia, plamy ze spalenizny wydzielają nieprzyjemny zapach. W uszczelce też mogą zalegać osady i w dodatku pleśnieć. Dlatego warto czyścić również uszczelkę dookoła drzwi, którą można bez problemu wyjąć z obudowy i dokładnie umyć.
Zobacz nasze inne artykuły:
Widzę że nie tylko ja mam problem z Amicą…
Nie wiem ile razy go używałam i też ciągle cuchnie…
Nie wiem z czego są te piekarniki wykonane ale napewno już nic od Amici nie kupimy.
„Wypalanie” przeprowadzałem już przez łącznie 10 godzin, nic to nie pomaga – piekarnik cały czas śmierdzi jak na początku. W instrukcji piszą, że po godzinie powinno być już ok – jednak tak nie jest.Piekarnik to Amica ED47634BA+ X‑TYPE OPENUP. Wezwałem już nawet serwis, który stwierdził że te piekarniki tak śmiezą i tyle – nic nie da się zrobić.
Ja również posiadam piekarnik Amica już 2 miesiące i nadal śmierdzi. Widocznie Amica to kiepski wyrób