Do czego służy termoobieg w kuchence?

patrycja | 31 stycznia 2020

Kuchenka jest niezastąpionym sprzętem w każdym domu, a jej wielofunkcyjność jest na wagę złota. Dzięki niej przygotowujemy potrawy i ciasta, których smak poprawiają właśnie odpowiednio dobrane funkcje do rodzaju potrawy. Jeśli więc, chcemy, żeby kurczak był chrupiący i przypieczony z zewnątrz, a soczysty w środku, to korzystamy z właściwych ustawień piekarnika. Tak samo jest w przypadku ciast – jeśli ma być puszyste i miękkie, a nie zakalcowate, to trzeba wybrać odpowiednie funkcje. Dlatego też jedną z praktyczniejszych i bardziej wygodnych funkcji jest termoobieg., który ułatwia pieczenie przeróżnych potraw w piekarniku. Na czym dokładnie polega jego działanie? Już mówimy.

Do czego służy termoobieg w kuchence?

Jego działanie jest tak naprawdę bardzo proste. Polega on na wprawianiu w ruch nagrzanego powietrza. Innymi słowy, ma za zadanie rozprowadzić gorące powietrze równomiernie po całej komorze piekarnika. Dzieje się tak dzięki dwóm grzałkom – górnej i dolnej, które dają ciepło oraz wentylatorowi, który je rozprowadza. Dzięki temu potrawy pieką się w równej temperaturze.

Jakie dokładnie potrawy? Najróżniejsze. Termoobieg w kuchence jest dedykowany wszystkim daniom, które wymagają pieczenia w „łagodny” sposób, czyli właśnie w równomiernej temperaturze. Jest też odpowiedni dla wszelkiego rodzaju ciast, szczególnie tych, które mają urosnąć, np. biszkopt, drożdżowiec itp.

Do czego służy termoobieg w kuchence?

Jakie są zalety z korzystania z termoobiegu?

Jest ich sporo. Po pierwsze komora piekarnika w każdym miejscu osiąga taką samą temperaturę. Nie ma zatem obaw o przypalony spód i niedopieczoną górę ciasta. Albo też spalony z wierzchu kurczak, ale surowy w środku.

Druga sprawa to oszczędność czasu. Przygotowywanie potraw w piekarniku trwa krócej. Jest to bardzo duże ułatwienie, kiedy musisz przygotować kilka potraw, na przykład na przyjęcie rodzinne lub spotkanie z przyjaciółmi.

Po trzecie pamiętaj, że przy pieczeniu w termoobiegu, ustawiamy temperaturę niższą o ok. 20 stopni, niż przy tradycyjnej funkcji góra-dół. Dzięki temu oszczędzamy energię i otrzymujemy mniejsze rachunki za prąd.

Do czego służy termoobieg w kuchence?

Na czym polega funkcja DualCook?

Na rynku dostępne są piekarniki z funkcją DualCook, czyli podwójnym pieczeniem. Polega ona na tym, że w jednej komorze, w jednym czasie możemy piec dwie różne potrawy, a ich zapachy oczywiście nie będą się mieszać. Jest to możliwe dzięki specjalnej przegrodzie, która odseparowuje od siebie dwie części komory. Możesz zatem w tym samym czasie piec ciasto i mięso w termoobiegu, bez obaw, że zapachy się wymieszają.

Czy znasz zalety funkcji DualCook?

Oceń artykuł

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić!

Średnia ocena 4.1 / 5. Liczba głosów: 9

Dotychczas brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

avatar
  Subscribe  
Powiadom o

Najciekawsze artykuły