Do czego służy termoobieg w kuchence?

aleksandra | 24 września 2020

Kuchenka gazowo-elektryczna jest niezastąpionym sprzętem w każdym domu. Głównie ze względu na swoją wielofunkcyjność i możliwość dobierania konkretnych funkcji do rodzaju potrawy. Jeśli więc kurczak ma być soczysty w środku a chrupiący i przypieczony z zewnątrz, natomiast ciasto puszyste, miękkie i bez zakalca, trzeba skorzystać z właściwych opcji urządzenia. Jedną z najpraktyczniejszych i najwygodniejszych funkcji stanowi termoobieg, który ułatwia pieczenie przeróżnych potraw w piekarniku. Na czym dokładnie polega jego działanie? Już mówimy.

Jak działa termoobieg w kuchence?

Wbrew pozorom, jest to bardzo prosty proces. Polega on na wprawianiu w ruch nagrzanego powietrza, które w momencie równomiernego rozprowadzania po całej komorze piekarnika, skuteczniej i dokładniej opieka potrawy. Taki efekt producenci uzyskują w dwojaki sposób, zależny od wykorzystanych podzespołów.

  • Pierwszy z nich używa górną i dolną grzałkę piekarnika, a także umieszczony w urządzeniu wentylator. Piekarnik po wybraniu przez użytkownika odpowiedniej temperatury rozpoczyna standardowy proces grzania, po czym śmigła wentylatora rozprowadzają nagrzane powietrze po całej komorze.
  • W drugim do pracy wykorzystywana jest dodatkowa grzałka, tzw. grzałka termoobiegu. Ma ona kształt koła i podczas grzania nie tylko dba o właściwy wzrost temperatury, ale również ma za zadanie wprawiać w ruch powietrze. To, który system zostanie zaimplementowany w danym modelu piekarnika, zależy od jego producenta.

Do jakich potraw można wykorzystywać termoobieg? Tak naprawdę – najróżniejszych. Jest on dedykowany przede wszystkim daniom, które wymagają pieczenia w łagodny sposób (mięsa, ryby, warzywa) i wszelkiego rodzaju ciastom, szczególnie tym, które mają urosnąć, np. biszkopt.

Do czego służy termoobieg w kuchence?

Jakie są zalety z korzystania z termoobiegu?

Jest ich sporo. Po pierwsze, komora piekarnika w każdym miejscu osiąga taką samą temperaturę. Nie trzeba więc martwić się w o przypalone spody lub nieodpieczony, surowy środek. Termoobieg sprawia również, że potrawa ma mniejszą szansę wyschnąć, a powietrze dociera do środka dań o nawet najbardziej skomplikowanej sktukturze.

Druga sprawa to oszczędność czasu. Przygotowywanie potraw przy użyciu termoobiegu trwa krócej niż przy wykorzystaniu tradycyjnego grzania góra/dół, ponieważ dochodzi do stałej cyrkulacji powietrza. Ten system można wykorzystać również do pieczenia dwóch potraw jednocześnie, ponieważ do obu ciepło dotrze w takim samym stopniu.

Po trzecie – warto pamiętać, że jeśli przepis nie uwzględnia termoobiegu a my mimo wszystko chcemy wykorzystać tę funkcję, należy ustawić temperaturę o ok. 20 stopni niższą od tej wyjściowej. Dzięki temu można zaoszczędzić trochę energii elektrycznej, a co za tym idzie, mniej płacić za prąd.

Do czego służy termoobieg w kuchence?

Dodatkowe informacje

Przy wyborze piekarnika dobrze jest mieć na uwadze, że na rynku dostępne są specjalne wersje DualCook, czyli z podwójną komorą. Ich działanie polegana tym, że można piec dwie różne potrawy w tym samym momencie, nie martwiąc się o mieszanie zapachów. Jest to możliwe dzięki specjalnej przegrodzie, która odseparowuje od siebie dwie części komory. Można zatem w tym samym czasie przygotować ciasto i mięso w termoobiegu, bez obaw, że będą niesmaczne.

Termoobieg świetnie sprawdzi się również w czyszczeniu piekarnika. Wystarczy umieścić w komorze pojemnik z wodą (np. naczynie żaroodporne) i uruchomić pieczenie. Wentylator rozprowadzi parę wodną po ściankach oraz dnie, dzięki czemu brud namoknie i uda się go łatwiej usunąć.

Czy znasz zalety funkcji DualCook?

Oceń artykuł

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić!

Średnia ocena 4.5 / 5. Liczba głosów: 36

Dotychczas brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments