Naprawiaj, nie wyrzucaj!
Dołącz do #RepairChallenge

Piekarnik dual cook czy klasyczny? Opinie

piekarnik-dual-cook-czy-klasyczny_-opinie

Oferta piekarników dostępnych na rynku jest niezwykle bogata i zróżnicowana. Wybierając piekarnik do kuchni możemy decydować dosłownie o wszystkim. Zaczynając od tego, czy ma być w zabudowie czy wolnostojący, poprzez rodzaj zasilania – gazowy lub elektryczny, aż po sposób samoczyszczenia i rodzaj zabezpieczenia.


Jaki piekarnik wybrać?

Od pewnego czasu możemy także decydować o tym, ile potraw przygotujemy w jednym urządzeniu w tym samym czasie. Tak właśnie działa piekarnik dual cook, inaczej dwa piekarniki w jednym. Ten model pozwala na przygotowanie dwóch zupełnie różnych potraw w tym samym czasie w jednym urządzeniu. Jest to możliwe dzięki specjalnemu separatorowi wbudowanemu w urządzenie. Dzieli on piekarnik na dwie, niezależne komory. Specjalny materiał, z  którego wykonany jest separator nie przewodzi ciepła, zatem możemy piec potrawy o różnych temperaturach bez obaw, że jedna się nie dopiecze, a druga spali. Nie musimy martwić się także o mieszanie się aromatów. Szarlotka na pewno nie będzie pachniała kurczakiem i na odwrót.

Czy ten piekarnik jest lepszy od klasycznego?

To zależy kto go kupuje. Jeśli na taki zakup decyduje się kilkuosobowa rodzina, to na pewno zauważy oszczędność czasu i energii elektrycznej podczas przygotowywania codziennych posiłków. Jednak funkcja dual Cook nie oznacza, że zawsze trzeba korzystać z dwóch komór jednocześnie. Jeśli nie mamy potrzeby przygotowania dwóch różnych potraw  w tym samym czasie, uruchamiamy tylko jedną komorę i używamy jak klasyczny piekarnik.

Piekarnik dual cook cieszy się ogromnym powodzeniem zwłaszcza wśród rodzin wielodzietnych oraz osób lubiących nowości technologiczne, otwartych na eksperymenty. Urządzenia te posiadają kilkadziesiąt programów automatycznych, dodatkowe funkcje oraz sposoby czyszczenia, stąd też częściej decydują się na nie osoby młodsze, niezrażone wielofunkcyjnością tego urządzenia oraz możliwością sterowania smartfonem.

Nie zapominajmy też o cenie. Piekarnik dual cook jest zdecydowanie droższy od klasycznego modelu. Zatem niestety nie jest to sprzęt na każdą kieszeń.

Ważną cechą piekarnika dual cook jest to, że przygotowuje on potrawy dopiero od 170 stopni Celsjusza. Zatem jeśli chcemy przyrządzić jedzenie w temperaturze mniejszej niż 170 stopni, dual cook nam w tym nie pomoże.

Aby wybrać odpowiedni model, musimy przede wszystkim odpowiedzieć sobie na pytanie, jakie są nasze potrzeby i zwyczaje kulinarne.

Oceń post:
avatar
  Subscribe  
Powiadom o