Co oznacza kuchnia PlusSteam?

katarzyna | 19 kwietnia 2019

Już od dawna wiadomo, że para wodna to świetny pomocnik w codziennym życiu. Z jej pomocą można wysuszyć i wyprasować ubrania, umyć podłogę, wyprać dywan oraz oczywiście przygotować obiad. Garnki do gotowania na parze od lat cieszą się sporą popularnością, ponieważ pozwalają jeść zdrowsze, mniej tłuste posiłki. Electrolux wpadł na pomysł, by zaimplementować system parowy w swoich kuchenkach. Czy to rzeczywiście działa? Co oznacza kuchnia PlusSteam? Przeczytaj!

Jak to działa?

Kuchenki PlusSteam posiadają piekarnik z wbudowanym systemem pary, który ma za zadanie wydzielać podczas procesu pieczenia dostosowaną do temperatury ilość pary wodnej. Dlaczego? Ponieważ dzięki niej wypieki stają o wiele bardziej puszyste, chrupiące i soczyste. Co więcej, trudniej jest przypalić potrawę lub sprawić, że się wysuszy.

Jak używać tej funkcji?

  • piekarnik wyposażony jest w specjalną komorę na wodę o maksymalnej pojemności 250 ml,
  • przed rozpoczęciem pieczenia należy wlać do niej odpowiednią dawkę płynu,
  • następnie wystarczy wybrać na panelu program PlusSteam i nacisnąć przycisk dodatkowej pary,
  • cały proces kończy się standardowym ustawieniem temperatury.

Pamiętaj, że wodę można nalewać tylko wtedy, kiedy urządzenie jest zimne. Aby wyłączyć pieczenie, należy nacisnąć przycisk dodatkowej pary i obrócić pokrętło wyboru funkcji piekarnika oraz regulacji temperatury do pozycji zerowej.

Co oznacz kuchnia PlusSteam
źródło: allegro.pl

Kuchnia PlusSteam – zastosowanie

Teraz kiedy już wiadomo na jakiej zasadzie działa kuchnia PlusSteam, warto zastanowić się, do czego można ją wykorzystać. Oto kilka najpopularniejszych zastosowań, które zaleca sam producent, a także użytkownicy urządzenia:

  • wypiekanie chleba oraz ciast,
  • suszenie owoców i warzyw,
  • pieczenie mięs,
  • konserwowanie przetworów.

Dlaczego para ma taki dobry wpływ na potrawy? Okazuje się, że za jej pomocą można uzyskać chrupiącą skórkę i zwiększać wilgotność dań. Dodatkowo, świetnie sprawdzi się podczas wykonywania przetworów, a także pieczenia mięsa, bo pozwala zachować jego soczystość. Suszone owoce nie tracą swoich witamin. Para sprawia również, że ciasto doskonale wyrasta, jest puszyste i odpowiednio mokre w środku.

Za zdecydowaną zaletę systemu parowego uważa się również to, że pomaga w czyszczeniu. Zapobiega bowiem przywieraniu jedzenia do ścianek piekarnika.

Co oznacz kuchnia PlusSteam
źródło: electrolux.pl

Kuchnie z systemem PlusSteam

Piekarnik z funkcją PlusSteam to oczywiście tylko dodatek do pełnego urządzenia, oferowanego przez Electrolux. W zależności od modelu, proponowane przez firmę kuchenki posiadają różnorakie funkcje i ich cena zależy od ilości zaimplementowanych rozwiązań. Oto trzy najpopularniejsze modele:

  • EKK54956OX – standardowa kuchenka gazowo-elektryczna, cena: ok. 1300 zł. Posiada zintegrowaną zapalarkę, podgrzewaną szufladę i termoobieg,
  • EKK54954OW – podobnie jak w przypadku powyższego modelu, również wyposażona jest w płytę gazową i elektryczny piekarnik, ale kosztuje mniej, bo w granicach 1200 zł,
  • EKI54953OX – to droższy (2400 zł) model, ale jego cena wynika z faktu, że posiada płytę indukcyjną zamiast tradycyjnej.

Wszystkie zaprezentowane modele zawierają oczywiście funkcję PlusSteam, a jej funkcjonalność w każdym z urządzeń jest taka sama.

Kuchnia PlusSteam stanowi ciekawe i innowacyjne rozwiązanie, które na pewno przyda się osobom, uwielbiającym pieczenie. Nie podwyższa znacząco ceny urządzenia, a poprawia komfort przyrządzania różnych dań. Warto pamiętać, że taka funkcja istnieje, bo może nie jest na tyle niezbędna, by specjalnie dla niej inwestować w nową kuchenkę, ale podczas wymiany – czemu nie wziąć jej pod uwagę? 🙂

Oceń artykuł

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić!

Średnia ocena 4.9 / 5. Liczba głosów: 16

Dotychczas brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne Inline
Wyświetl wszystkie komentarze
0
Będę wdzięczny za komentarze.x