Kawy dostępne na rynku wyróżniają się nie tylko ceną, ale przede wszystkim jakością ziaren, proporcją użytych w kawie odmian, a także sposobem prażenia. A więc, jaką kawę wybrać? Tę najwyższej jakości. A co wpływa na jakość ziaren? Zaczynając od początku, to sposób uprawy. Kawowce, to bardzo wymagające rośliny, które potrzebują odpowiednich warunków do wzrostu. Najlepsze są więc rejony międzyzwrotnikowe (pomiędzy zwrotnikiem Koziorożca, a zwrotnikiem Raka). Klimat tam panujący cechuje się odpowiednim nasłonecznieniem, rzadkim zalesieniem oraz intensywnością opadów, które odpowiednio nawilżają żyzną glebę.
Czy rodzaj kawy ma znaczenie?
Taką najlepszą grupą kaw, są te oznaczone nazwą „speciality coffee”. Tym terminem określa się kawy o najlepszej jakości, czyli takie, gdzie owoce kawowca pochodzą z małych plantacji, w których panuje idealny klimat do uprawy tych roślin. Także zbiory odbywają się w najlepszych warunkach. Co ważne, plantator zbiera ręcznie owoce kawowca. Taka praktyka ma ogromne znaczenie dla smaku późniejszej kawy z tego względu, że przy ręcznym zbiorze, człowiek wybiera tylko te ziarna, które są odpowiednio dojrzałe. Natomiast przy zbiorze maszynowym, zbierane są wszystkie ziarna, bez względu na stopień dojrzałości.
Tylko 5% uprawianej kawy zalicza się do segmentu speciality coffee. Pozostałe 95% to kawy przemysłowe, zbierane maszynowo i wypalane w zbyt wysokiej temperaturze. Ocena kawy jest przeprowadzana przez komisję, która certyfikuje kawę na podstawie punktacji. Te odmiany, które zdobyły powyżej 80 punktów (na 100 możliwych), otrzymują tytuł „speciality coffee”.
Warto pamiętać, że ten segment jest dostępny tylko dla kaw, które przeszły proces certyfikowania przez odpowiednią komisję. Bowiem dziś wiele kaw ma tytuł premium czy gourmet. Jednak są to zwykłe chwyty marketingowe, mające na celu przyciągnąć uwagę nieświadomego konsumenta. Tytuły te nie mają nic wspólnego z profesjonalną certyfikacją. Wyżej opisane czynniki mają niezwykle istotny wpływ na smak końcowy kawy, w związku z tym cena też jest odpowiednia. Kawy specialty potrafią kosztować ok. 800 zł za kg.
Odpowiednia kawa do Twojego ekspresu
Kolejną ważną sprawą przy wyborze idealnej kawy, jest sposób jej parzenia. Do ekspresów ciśnieniowych lepsza jest kawa ciemno palona, ze względu na większą oleistość (większa ilość tłuszczów – nośników smaku). Z kolei do ekspresów kolbowych zaleca się kawę jasno paloną, dlatego, że te ekspresy charakteryzują się wyższą temperaturą parzenia i zdecydowanie lepiej wydobywają prawdziwy smak takiej kawy.
Jaką kawę wybrać? Co z datą ważności?
Pamiętajmy jednak, że najlepsze są te najświeższe kawy. Warto więc przy zakupie sprawdzać datę palenia oraz datę przydatności kawy do spożycia. Najczęściej jest to okres 2 lat od momentu wypalenia, ale są też kawy z innym terminem ważności. Najlepiej wybieraj tę, w której czas od momentu palenia wynosi maksymalnie kilka miesięcy.