Jaką kawę wybrać do ekspresu?

Zanim zaczniesz

Jaką kawę wybrać do ekspresu?

Jest wiele czynników decydujących o jakości kawy. Trudno więc odpowiedzieć na pytanie, jaką kawę wybrać, bo każdy jej miłośnik ma zapewne inne oczekiwania i na inne kwestie zwraca uwagę przy wyborze. Warto zatem na początku określić swoje potrzeby. Są jednak pewne czynniki, na które powinniśmy zwrócić uwagę, bez względu na to, jaką kawę na co dzień pijemy.

 

Kawy dostępne na rynku wyróżniają się nie tylko ceną, ale przede wszystkim jakością ziaren, proporcją użytych w kawie odmian, a także sposobem prażenia. A więc, jaką kawę wybrać? Tę o najwyższej jakości. A co wpływa na jakość ziaren? Zaczynając od początku, to sposób uprawy. Kawowce, to bardzo wymagające rośliny, które potrzebują odpowiednich warunków do wzrostu. Najlepsze są więc rejony międzyzwrotnikowe (pomiędzy zwrotnikiem Koziorożca, a zwrotnikiem Raka). Klimat tam panujący cechuje się odpowiednim nasłonecznieniem, rzadkim zalesieniem oraz intensywnością opadów, które odpowiednio nawilżają żyzną glebę.

Taką najlepszą grupą kaw, są te oznaczone nazwą „specialty coffee”. Co to znaczy? Tym terminem określa się kawy o najlepszej jakości, czyli takie gdzie owoce kawowca pochodzą z małych plantacji, w których panuje idealny klimat do uprawy tych roślin. Także zbiory odbywają się w najlepszych warunkach. Co ważne, są zbierane ręcznie. Taka praktyka ma ogromne znaczenie dla smaku późniejszej kawy z tego względu, że przy ręcznym zbiorze, człowiek wybiera tylko te ziarna, które są odpowiednio dojrzałe. Natomiast przy zbiorze maszynowym, zbierane są wszystkie ziarna, bez względu na stopień dojrzałości. Tylko 5% uprawianej kawy zalicza się do segmentu „specialty coffee”. Pozostałe 95% to kawy przemysłowe, zbierane maszynowo i wypalane w zbyt dużej temperaturze. Ocena kawy jest przeprowadzana przez specjalną komisję, która certyfikuje kawę na podstawie punktacji. Te, które zdobyły powyżej 80 punktów, na 100 możliwych, otrzymują tytuł „specialty coffee”. Warto pamiętać, że ten segment jest dostępny tylko dla kaw, które przeszły proces certyfikowania przez odpowiednią komisję. Bowiem dziś wiele kaw ma tytuł „premium” czy „gourment” jednak są to zwykłe chwyty marketingowe, mające na celu przyciągnąć uwagę konsumenta. Tytuły te nie mają nic wspólnego z profesjonalną certyfikacją. Wyżej opisane czynniki mają niezwykle istotny wpływ na smak końcowy kawy, w związku tym cena też jest odpowiednia. Kawy specialty potrafią kosztować ok 800 zł za kg.

Kolejną ważną sprawą przy wyborze idealnej kawy, jest sposób jej parzenia. Do ekspresów ciśnieniowych lepsza jest kawa ciemno palona, ze względu na większą oleistość (większa ilość tłuszczów – nośników smaku). Z kolei do ekspresów kolbowych zleca się kawę jasno paloną, dlatego, że te ekspresy charakteryzują się wyższą temperaturą parzenia i zdecydowanie lepiej wydobywają prawdziwy smak takiej kawy. Pamiętajmy jednak, że najlepsze są te najświeższe kawy. Warto więc przy zakupie sprawdzać datę palenia oraz datę przydatności kawy do spożycia. Najczęściej jest to okres 2 lat od momentu wypalenia, ale są też kawy z innym terminem ważności. Najlepiej zatem wybierać tę kawę, w której czas od momentu palenia wynosi maksymalnie kilka miesięcy.

Jaką kawę wybrać do ekspresu?
4.4 (88%) 5 votes

Dodaj komentarz

avatar
wpDiscuz