Czego nie trzymać w lodówce?

katarzyna | 29 listopada 2017

Dowiedz się, jakie produkty można trzymać w lodówce, a które lepiej przechowywać gdzie indziej. Wydawałoby się, że wszystko można wkładać do lodówki. Dlatego większość producentów sprzedaje owoce i warzywa paczkowane, pokryte folią. Ma to przedłużyć świeżość produktów. Nie dajmy się zwariować i patrzmy, jak w naturalny sposób można zachować trwałość warzyw i owoców.

W związku z tym, że każdy produkt inaczej reaguje na temperaturę to powinien być inaczej przechowywany. Większość błędów z przechowywaniem produktów żywnościowych wynika z braku wiedzy albo po prostu niedbalstwa. I tak jak nie sadzimy pewnych gatunków warzyw obok siebie, tak należy nie trzymać ich w lodówce. Powodów jest kilka: szybciej pleśnieją, wydobywają się soki z owoców, które oblepiają lodówkę i wchodzą w reakcje z innymi potrawami.

Lista produktów, które nie należy trzymać w lodówce

Warzywa:

  • ziemniaki szybko zgniją w lodówce
  • pomidory
  • papryka
  • cebula podobnie jak ziemniaki szybko zgnije, lepiej jak jest w chłodnym suchym miejscu
  • rośliny strączkowe
  • cukinia
  • ogórki
  • czosnek
  • marchew
  • fasola

Owoce:

  • mango
  • jabłka
  • cytrusy
  • banany
  • melony
  • ananas
Czego nie trzymać w lodówce

Owoce cytrusowe przechowywane w lodówce tracą swój smak i aromat. Dodatkowo można zaliczyć miód, chleb, kawę jako produkty, których nie trzymać w lodówce. Jednak część osób tak robi, np. kawa, olej, konserwy (m.in. tuńczyk w puszce, kukurydza), zioła, przyprawy – nie ma takiej potrzeby umieszczać w lodówce, ponieważ tracą swoje właściwości spożywcze, a nawet mogą pleśnieć np. kawa i zioła. Produkty zakonserwowane w puszkach – niestraszna im temperatura, ponieważ są szczelnie zamknięte do momentu otwarcia. Po otwarciu można śmiało włożyć do lodówki, najlepiej wyjąć wcześniej z metalowej puszki i przełożyć np. do szklanego pojemnika. Olej jadalny może zmętnieć pod wpływem chłodnej temperatury, dlatego warto przechowywać go w suchym miejscu. W sklepie też nie stoi w lodówce tylko na półce, dlatego w domu warto zastosować tą samą zasadę.

Jeżeli nie trzymać w lodówce to gdzie?

Niektórzy mają do dyspozycji spiżarnie i pomieszczenia gospodarcze, gdzie suche, ciemne zakątki są idealnym miejscem dla przechowywania ziemniaków, papryki, czosnku. Wszelkich bulwiastych warzyw. Temperatura jest optymalna do zachowania świeżości i przedłużenia zdatności do spożycia. Cieszmy się zdrowym smakiem warzyw i owoców niezależnie od pory roku. Tylko właściwe przechowywanie zapewni im dostateczną trwałość.

Zobacz nasze inne artykuły:

Odwiedź nasz sklep – części do lodówki

Oceń artykuł

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić!

Średnia ocena 4.2 / 5. Liczba głosów: 5

Dotychczas brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne Inline
Wyświetl wszystkie komentarze
0
Będę wdzięczny za komentarze.x