Dzięki kuchence mikrofalowej przygotowanie posiłków stało się jeszcze szybsze i łatwiejsze – ciężko znaleźć gospodarstwo domowe, w którym zabrakłoby tego sprzętu. Jeżeli chcemy, żeby nasze urządzenie posłużyło nam przez długi czas, powinniśmy wiedzieć, jak odpowiednio dbać o kuchenkę mikrofalową.
Dbaj o czystość wnętrza kuchenki
Ważne jest zachowanie czystego wnętrza mikrofalówki. Dbać o kuchenkę mikrofalową możemy za pomocą specjalnych środków przeznaczonych do czyszczenia mikrofalówek. Czasami wilgotna szmatka nie pomoże w obliczu zaschniętego tłuszczu. Jeżeli na bieżąco nie będziemy usuwać resztek zanieczyszczeń powstałych w wyniku podgrzewania potraw to możemy doprowadzić do przepalenia ich. W szczególności stary tłuszcz pali się na płytce mikowej.
Jakich naczyń nie wkładać do kuchenki mikrofalowej?
Należy pamiętać, żeby nie umieszczać w mikrofalówce naczyń z metalowymi elementami, jak również tych posrebrzanych i pozłacanych. Warto również stosować naczynia przeznaczone do kuchenek mikrofalowych – „zwykłe” naczynia mogą pochłaniać całą energię i zamiast podgrzanego jedzenia wyjmiemy z kuchenki gorące naczynie z zimną potrawą. Nie zastosowanie odpowiednich naczyń może skutkować iskrzeniem w kuchence mikrofalowej. W najgorszym przypadku płytka mikowa się spali.
Podgrzewaj wodę w czajniku
Podgrzewanie wody w kuchence mikrofalowej nie jest zalecane ze względu na ryzyko wystąpienia zjawiska zwanego przegrzaniem wody. Stan ten powoduje, że woda posiada temperaturę powyżej 100°C, ale brak w niej pęcherzyków powietrza i efektu „bulgoczącej wody”. Kubek lub inne szkło po zetknięciu z wodą przegrzaną może gwałtownie pęknąć i spowodować oparzenia. Ze względów bezpieczeństwa lepiej jest używać czajnika do podgrzewania wody, a nie kuchenki mikrofalowej.
Czy korzystanie z kuchenki mikrofalowej jest bezpieczne?
Jeżeli podczas pracy drzwi mikrofalówki są zamknięte nie musimy obawiać się energii mikrofal. Niektóre badania wskazują na wystąpienie problemów zdrowotnych pod wpływem działania energii mikrofal. Jednak codziennie jesteśmy narażeni na działanie fal różnego rodzaju (np. smartfony). Pamiętajmy, że kuchenki mikrofalowe przechodzą restrykcyjne badania zanim zostaną dopuszczone do sprzedaży, więc nie ma się czego obawiać.
Jedzenie po podgrzaniu jest zimne w środku
Kuchenka mikrofalowa grzeje tylko powierzchnię potrawy. Jest to zjawisko normalne, dlatego po podgrzaniu zaleca się wymieszanie jedzenia, żeby rozprowadzić ciepło. Dzieje się też tak, gdy potrawa ma mało wody w sobie. To jednak cząsteczki wody reagują na mikrofale.
Zobacz części do mikrofali
Jak podgrzewać potrawy?
W przypadku porad, jak dbać o kuchenkę mikrofalową, warto zwrócić uwagę na odpowiednie podgrzewanie jedzenia. Pamiętaj o optymalnym doborze czasu i mocy. Pewne potrawy mogą „wybuchnąć”, jeśli grzeje się je zbyt długo. Warto korzystać z dostępnych programów w Twojej kuchence mikrofalowej, które mają odpowiednie ustawienia dobrane do rodzaju potrawy.
Korzystaj ze specjalnych pokrywek do mikrofalówki, które zapobiegną zabrudzeniu wnętrza, ponieważ chronią przed pryskaniem. W instrukcji obsługi urządzenia znajdziesz na pewno orientacyjne czasy i programy, jakie możesz zastosować do obróbki cieplnej swojej potrawy.
Zobacz więcej artykułów: