Czym jest fondue i jak je przyrządzić?

katarzyna | 4 września 2018

Fondue to bardzo ciekawy sposób na wieczorne spotkania ze znajomymi. Stanowi stylową i estetyczną przekąskę lub deser. Wszytko zależy od tego, jaki wariant podania wybierzesz! A czym jest fondue i jak zaskoczyć nim swoich gości? Pomysł na to danie wywodzi się ze Szwajcarii. W pierwowzorze głównym składnikiem był ser. Dziś natomiast fondue przyrządzane jest na wiele różnych sposobów. Ale wrócimy na chwilę do klasycznej wersji.

Fondue – o co chodzi?

Cały proces polega na topieniu startego sera o średnio-twardej albo miękkiej konsystencji w specjalnym naczyniu – caquelon, którego ciepło jest podtrzymywane przez umieszczony pod spodem podgrzewacza. Dzięki temu naczynie cały czas zachowuje swoją temperaturę, a płynna masa w środku nie twardnieje. Natomiast na talerzu obok przygotowuje się paluchy podpieczonego chleba albo spore kawałki smażonego mięsa, które można maczać w gęstej serowej masie ? Smak fondue zależy od dodatków, jakie zostaną wybrane.

Głównym składnikiem jest oczywiście ser, ale i tu można zaszaleć. Najczęściej przyrządza się mieszkankę kilku gatunków sera – gruyere, emmental, fribourg vacherin – to szwajcarskie propozycje. Ale spokojnie, w sklepach można dostać nawet gotową mieszkankę serów do fondue. Drugim bardzo ważnym składnikiem jest czosnek, a potem oczywiście przyprawy. Można więc bawić się smakiem.

Drugą bardzo popularną wersją jest fondue czekoladowe. Zasada jest podobna. Roztapiamy w naczyniu słodką śmietankę, a kiedy się już zagotuje, dodajemy tabliczki czekolady. Potem znów można zaszaleć z dodatkami, jak na przykład chili, imbir czy nawet sól. Do tego deseru podaje się owoce pokrojone w dużą kostkę.

A dlaczego fondue przygotowuje się w specjalnym naczyniu? Głównie dlatego, że musi być cały czas podgrzewane. Klasyczny zestaw do fondue składa się z ceramicznej miski, do której wlewamy rozpuszczoną masę; stojaka z podstawką na podgrzewacz, aby utrzymać temperaturę naczynia; oraz widelczyków do nabijania owoców, mięsa itp. W sprzedaży znajdziemy też wersję z tacą, dołączoną do stojaka, aby wygodniej podać dodatki. Koszt takiego naczynia zaczyna się już od kilkudziesięciu złotych. Warto więc zaopatrzyć się w taki zestaw, bo dzięki niemu z pewnością nie raz zaskoczymy swoich gości podczas wieczornego spotkania!

Czym jest fondue i jak je przyrządzić

Oceń artykuł

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić!

Średnia ocena 4.3 / 5. Liczba głosów: 4

Dotychczas brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne Inline
Wyświetl wszystkie komentarze
0
Będę wdzięczny za komentarze.x