5 błędów, które popełniasz używając mikrofalówki

pawel | 11 kwietnia 2018

Przyznaj się, że chociaż raz popełniłaś/eś ten błąd w swojej mikrofalówce. Przedstawiamy 5 najczęstszych błędów, które popełnia wiele osób z nas na co dzień.

Naczynia nienadające się do mikrofali

Warto zwrócić uwagę na naczynia, które wkładamy do mikrofali. Powinny być wykonane z odpowiedniego materiału, takiego jak: szkło, ceramika czy porcelana. Lepiej nie używać talerzy wykonanych z aluminium, stali nierdzewnej czy miedzi. Będą iskrzyć w kuchence mikrofalowej. Poszczerbione i pęknięte miski również nie są wskazane. To samo dotyczy pojemników plastikowych. Dopuszczone są tylko te z oznaczeniem mikrofal. Niestety plastik może się stopić w trakcie podgrzewania i wejść w reakcję z urządzeniem.

Podgrzewanie niewłaściwych produktów spożywczych, czyli:

  • jajka surowe i ugotowane
  • mleko w butelce
  • owoce
  • ostre papryczki
  • frytki
  • surowe mięso
  • sosy
  • ziemniaki

Zaniedbanie kuchenki mikrofalowej

To kolejny błąd, który nie tylko może skrócić żywotność mikrofali, ale może stanowić potencjalne dla nas zagrożenie. Warto zadbać o czystość wnętrza i nie dopuścić, aby na ściankach osiadał tłuszcz i resztki jedzenia. Z prostej przyczyny, ponieważ płytka mikowa może się przepalić. Za płytką znajduje się magnetron – część odpowiadająca za mikrofale. Jeśli dojdzie do uszkodzenia to naprawa może nas słono kosztować.

Zwróć uwagę na odpryskującą farbę wewnątrz komory i pojawiającą się rdzę. Lepiej takie ogniska szybko usunąć, np. zamalować lakierem do sprzętu agd.

5 błędów, które popełniasz używając mikrofalówki

Odwiedź nasz sklep – części do kuchenek mikrofalowych

Złe ustawienia podgrzewania

Częstym błędem popełnianym przez niemal wszystkich użytkowników jest niedostosowanie mocy do podgrzewanej potrawy. Na skutek złej regulacji możemy doprowadzić np. do wysuszenia jedzenia. Danie, które wymaga dłuższego czasu mieszajmy co jakiś czas, tak aby potrawa była ciepła w całości, a nie tylko obrzeża.

Warto wspomnieć, że to kropelki wody zawarte w jedzeniu sprawiają wzrost temperatury pożywienia, a nie inne czynniki. Np. suchy ryż ciężko podgrzać, bo będzie się prażył i strzelał.

Lepiej zaczynać od niższych mocy niż od razu ustawić maksimum i doprowadzić do wrzenia potrawy. Ciekawą funkcją jest rozmrażanie w mikrofalówce. Niektóre rodzaje kuchenek mają tę opcję i umożliwiającą rozmrożenie mięsa, warzyw, czy gotowych dań. Tutaj również trzeba być ostrożnym i zacząć od najniższej mocy. Jedzenie musi być wyjęte z opakowania.

Zobacz nasze inne artykuły:

Oceń artykuł

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić!

Średnia ocena 4.7 / 5. Liczba głosów: 6

Dotychczas brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne Inline
Wyświetl wszystkie komentarze
0
Będę wdzięczny za komentarze.x