5 błędów, które popełniasz używając mikrofalówki

5 błędów które popełniasz używając mikrofalówki

Kuchenka mikrofalowa to jedno z tych urzadzeń, bez którego, niektórzy z nas nie wyobrażają sobie kuchni. Jednak nie każdy wie, jak należy się z nią obchodzić. Błędy popełnione przy jej użytkowaniu mogą nie tylko uszkodzić urządzenie, ale i zagrozić naszemu zdrowiu. Jakich błędów nie popełniać korzystając z kuchenki mikrofalowej? Przedstawiamy 5 najczęstszych z nich. Sprawdź poniżej!

1. Nieodpowiednie naczynia

Uważajmy na naczynia, które wkładamy do mikrofali. Powinny być one wykonane z odpowiedniego materiału, takiego jak: szkło, ceramika czy porcelana. Zabronione jest używanie tych, wykonanych z aluminium, stali nierdzewnej czy miedzi. Pamiętajmy także, aby nie wkładać do urządzenia naczyń, które są poszczerbione lub pęknięte.

2. Podgrzewanie niewłaściwych produktów spożywczych

Podgrzewanie niektórych produktów może skończyć się ich wybuchem. Są to, np. jajka, zarówno te ugotowane, jak i surowe. Uważajmy także na podgrzewane w butelkach dla niemowląt mleko. Nie przykrywajmy ich przykrywkami lub smoczkami, gdyż mogą ulec eksplozji. Podgrzewane nie powinny być również owoce, ostre papryczki, frytki czy surowe mięso.

3. Zaniedbywanie wnętrza kuchenki mikrofalowej

To kolejny błąd, który nie tylko może skrócić żywotność kuchenki mikrofalowej, ale także stanowić potencjalne dla nas zagrożenie pożarowe. Dlatego utrzymujmy je w czystości, nie pozwalając, aby na ściankach osiadał tłuszcz czy zabrudzenia.

4. Nieodpowiednie podgrzewanie

Pamiętajmy również o prawidłowym podgrzewaniu naszych potraw. Danie, które wymaga dłuższego czasu podgrzewania mieszajmy co jakiś czas, tak aby potrawa była ciepła w całości.

5. Niewłaściwa moc

Częstym błędem popełnianym przez niemal wszystkich użytkowników jest nieprawidłowe dostosowanie mocy kuchenki do potrawy. Na skutek złej regulacji możemy doprowadzić np. do wyszuszenia potrawy.

5 błędów, które popełniasz używając mikrofalówki
5 (100%) 3 votes

Dodaj komentarz

avatar
wpDiscuz