Oceń artykuł
Kliknij gwiazdkę, aby ocenić!
Średnia ocena 4.2 / 5. Liczba głosów: 5
Dotychczas brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.
katarzyna | 10 lutego 2017
Podstawowym zadaniem chłodziarki jest spowolnienie procesu starzenia się przechowywanej w niej żywności. Zdarza się jednak, że trzymane w niej warzywa szybko się psują. Z czego może to wynikać?
Optymalna temperatura w komorze chłodziarki to ok. 4-5 stopni Celsjusza. Nowsze lodówki są zazwyczaj wyposażone w panel sterujący umożliwiający dostosowanie temperatury do potrzeb użytkownika – należy sprawdzić, czy na panelu nie ustawiono wyższej temperatury i jeśli tak jest – ustawmy prawidłową.
Termostat to element odpowiedzialny za uruchomienie sprężarki, gdy w komorze chłodziarki zrobi się za ciepło i wyłączenie jej, gdy temperatura będzie właściwa z zadaną. Jeśli jest uszkodzony, sprężarka może nie włączać się, gdy wymaga tego od niej sytuacja i w efekcie temperatura w komorze chłodziarki jest zbyt wysoka. Niestety, wtedy warzywa szybko się psują.
Jeśli w lodówce brakuje freonu, chłodziarka może nie pracować prawidłowo. Warzywa to jedne z pierwszych produktów które odczują awarię. Brak gazu zazwyczaj wynika z wycieku – trzeba go będzie znaleźć i wyeliminować. Nie należy jednak robić tego samodzielnie. Najlepiej będzie wezwać serwisanta.
Uszczelki, które zapewniają termoizolację wykonane są z gumy, a to oznacza, że są podatne na mechaniczne uszkodzenia. Co więcej, poddane działaniu niskiej temperatury szybciej się starzeją. Nieszczelność powoduje wzrost temperatury w komorze. Zanim jednak zdecydujemy się na wymianę, spróbujmy uszczelkę przeczyścić najpierw na mokro, a następnie na sucho. Nieszczelność może wynikać po prostu z jej zanieczyszczenia.
Większość lodówek ma specjalne pojemniki/komory/szuflady na warzywa. Jeśli w naszej również się takiej znajdują – korzystajmy z nich, w innych miejscach warzywa będą psuły się znacznie szybciej.