Przebarwienia to problem, który może dotyczyć wielu sprzętów domowych. Zdarza się, że zauważamy je na drzwiach, szybach, iskrownikach, maskownicach i innych elementach piekarników, płyt i kuchenek. O ile odbarwienia powstałe z zabrudzeń da się usunąć, to te powstałe z innych powodów niż rozbryzgi przy gotowaniu mogą być cięższe do pozbycia się. Skąd się biorą plamy na kuchence?
Przebarwienia stałe
Przebarwienia powstałe na skutek użytkowania są zazwyczaj proste do usunięcia. Często jest to po prostu brud, który w wyniku wysokiej temperatury przykleja się do powierzchni drzwiczek czy szyby piekarnika lub rozleje się na maskownicę albo iskrowniki kuchenki. Zdarza się jednak, że plamy na płycie kuchennej nie są wynikiem zabrudzeń i nie da się ich usunąć.
Takie przebarwienia na elementach kuchenki lub piekarnika mogą być wadą w odlewie produktu, zanieczyszczeniem z produkcji lub zbyt długiego leżenia towaru na magazynie.
Co z tym zrobić? Choć przebarwienia mogą wpływać na estetykę, nie warto pozbywać się produktów z podobną wadą. Wyrzucanie przebarwionych drzwi czy iskrowników nie jest przyjazne dla środowiska, a takie odbarwienie nie wpływa wcale na funkcjonalność elementów.
Przebarwienia z zabrudzeń
Przebarwienia na elementach piekarnika lub kuchenki, czy też plamy na płycie kuchennej, mogą być także skutkiem zwykłego użytkowania. Jest to zazwyczaj zaschnięty brud, spalenizna czy zacieki pozostające na iskrownikach czy nawet na maskownicy. Często możemy też zauważyć odbarwienia na drzwiach piekarnika, które powstają przy rozbryzgu z potraw. Ten typ przebarwień jest najmniej problematyczny, ponieważ zazwyczaj nie są to faktyczne odbarwienia na powierzchni. Usuniesz je specjalnymi środkami czyszczącymi bądź domowymi sposobami. Więcej wskazówek znajdziesz tutaj i tutaj.
Przebarwienia poprzez używanie garnków z nieodpowiednich materiałów
Na płytach kuchennych zdarzają się również przebarwienia białe, kolorowe lub srebrne i są one wynikiem uszkodzenia poprzez używanie naczyń z niewłaściwego materiału. Materiały takie jak; aluminium, porcelana, ceramika, szkło, miedź czy mosiądz mogą reagować z cewką indukcyjną płyty, pozostawiając na niej nieestetyczne ślady. Bezpieczne materiały to np. stal nierdzewna lub emaliowana czy żeliwo. Większość podobnych odbarwień możesz usunąć za pomocą specjalnych środków.
Przebarwienia na kuchence mogą powstać także, kiedy używamy naczyń i garnków zrobionych z odpowiednich materiałów, choć jest o to znacznie ciężej. Takie odbarwienia są wtedy skutkiem przegrzania, pozostawienia na polu garnka, który jest pusty czy nierówne lub uszkodzone dno naczynia. Dzieje się tak, ponieważ dno pustego garnka nagrzewa się szybciej. Podobnie jest z dnem uszkodzonym lub nierównym – w niektórych częściach nagrzewa się szybciej niż w innych, wskutek czego powstają przebarwienia.
Przebarwienia i plamy na kuchence – podsumowanie
Aby skutecznie pozbyć się przebarwień, najpierw należy zidentyfikować skąd się wzięły i pod to dobrać metodę usuwania. Należy też używać naczyń i garnków z odpowiednich materiałów.
Jeżeli przebarwienia są jednak wynikiem wad w odlewie czy dłuższego przechowywania na magazynie, należy wiedzieć, że nie wpływa to na funkcjonalność sprzętu, a wyrzucanie takich elementów negatywnie wpływa za to na środowisko.