Filtr węglowy znalazł wiele zastosowań, jednak w przypadku lodówek przyczynia się on do:
Działania antybakteryjnego
Lodówka wyposażona w filtr węglowy działa antybakteryjnie, pozwala zachować świeżość oraz bezpieczeństwo produktów spożywczych, które spożywamy na co dzień. Filtr zapobiega przedostawaniu się takich szczepów bakteryjnych jak: Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus, Eschericha Coli, Salmonella Sp. czy Aspergillus. W odniesieniu do bezpieczeństwa żywności jest to niezwykle ważne, a szczególnie w przypadku małych dzieci, dla których bakterie te, są szczególnie groźne.
Niwelowania brzydkich zapachów
Kolejną bardzo ważną funkcją filtra węglowego jest jego działanie neutralizujące brzydkie zapachy z wnętrza lodówki. Każdy z nas doświadczył sytuacji, kiedy to zapomniał o pozostawionej żywności, a ta z czasem zaczęła się psuć i brzydko pachnieć.. W takiej sytuacji bezpieczeństwo innych produktów jest zagrożone, gdyż sam zapach przechodzi między produktami. Nie jest to zapewne cechą pożądaną, w związku, z czym filtr węglowy w tej roli odnajduje się bardzo skutecznie. Zamontowanie go w lodówce, pozwala zachować długotrwałą świeżość, co pozwoli nam cieszyć się produktami o lepszych właściwościach organoleptycznych.
Bezpieczeństwa żywności
Poza usuwaniem brzydkiego zapachu oraz zabezpieczeniem antybakteryjnym, filtr węglowy doceniony został również pod względem zapewniania wysokiej, jakości produktów spożywczych. Zmniejszanie prawdopodobieństwa zatrucia oraz przechowywanie w odpowiednich warunkach żywności jest niezwykle ważne pod względem zdrowia. Filtr węglowy przyczynia się do osiągania takich warunków, przez co można określić go, jako niezbędny element każdej lodówki.
Dbanie o zdrowie stanowi w dzisiejszych czasach priorytet, a przykład filtra węglowego stanowi doskonałe narzędzie do tego, aby Twoje bezpieczeństwo wzrosło.