Jak działa piekarnik elektryczny?

pawel | 3 października 2018

Piekarnik elektryczny to jedno z podstawowych urządzeń w dzisiejszych czasach. Ułatwia codzienne funkcjonowanie. Bez niego trudno wyobrazić sobie przegotowanie posiłków. Obecne modele piekarników zastępują nam wiele urządzeń w jednym. Możemy używać ich w zastępstwie mikrofalówki, grilla czy opiekacza. Rzadko jednak zastanawiamy się nad tym, jak w rzeczywistości działa piekarnik elektryczny i które części odpowiadają za to, że nasz obiad jest zawsze smaczny i na czas. Tym samym warto wiedzieć, co może się zepsuć w urządzeniu i gdzie w przyszłości szukać ewentualnych usterek.

Grzałka w piekarniku

Aby piekarnik elektryczny mógł osiągnąć odpowiednią temperaturę, potrzebną do przyrządzenia danej potrawy, potrzebny jest element grzejny, który da ciepło. Tutaj takim elementem jest grzałka. Nagrzewa się ona w momencie, kiedy przepływa przez nią prąd. Na rynku dostępne są grzałki o różnych kształtach. Jest to związane ze sposobem rozmieszczania ciepła wewnątrz komory.

Funkcja termostatu

Kolejnym, bardzo ważnym i ściśle związanym z grzałką, elementem jest termostat. Ma on ogromne znaczenie w procesie pieczenia. Jego zadaniem jest kontrolowanie osiąganej przez piekarnik elektryczny temperatury. Działa w ten sposób, że kiedy w piekarniku uzyskamy żądaną temperaturę, termostat podaje sygnał i grzałki wyłączają się. Następuje stopniowy, powolny spadek temperatury. Kiedy ciepło zacznie oscylować w dolnych granicach, termostat znów podaje odpowiedni sygnał i grzałki na nowo uruchamiają się, aby zwiększyć stan ciepła w komorze piekarnika.

Termoobieg w piekarniku

Jest jedną z ważniejszych i najczęściej wykorzystywanych funkcji jakie posiada piekarni elektryczny. Dlaczego? A no dlatego, że dzięki niemu ciepłe powietrze w piekarniku jest szybko i równomiernie rozprowadzane. Dzieje się tak przy pomocy wentylatora, który wprawiony w ruch, dostarcza powietrze o jednakowej temperaturze do każdej części komory piekarnika. Dzięki temu po pierwsze otrzymujemy równo wypieczone danie, a po drugie oszczędzamy czas pieczenia i energię elektryczną użytą do pracy piekarnika.

Oceń artykuł

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić!

Średnia ocena 3.5 / 5. Liczba głosów: 20

Dotychczas brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x