7 najczęstszych pytań, dotyczących blendera

katarzyna | 21 stycznia 2021

Blender to jeden z najbardziej wielofunkcyjnych sprzętów kuchennych. Jest intuicyjny i sprawdza się za równo przy prostych, jak również bardziej skomplikowanych potrawach. Na rynku znajduje się wiele różnych modeli, które oferują cały szereg praktycznych funkcji i innowacji technologicznych. Dziś odpowiemy na 7 najczęstszych pytań dotyczących blendera, by jego użytkowanie stało się jeszcze łatwiejsze.

1. Czy można ubić śmietanę przy pomocy blendera?

Do tego typu zadań przydaje się blender ręczny, który ma wymienne końcówki. Jedną z nich jest trzepaczka (ubijaczka). Dzięki temu, że ma kształt tradycyjnej nasadki do ubijania ręcznego, w równomierny sposób napowietrza masę, gwarantując osiągnięcie puszystej, lekkiej konsystencji. Przy pomocy tego akcesorium bez problemu uda się ubić śmietanę lub białka na sztywną pianę. To szybkie i łatwe.

2. Jak zetrzeć chrzan?

Aby przygotować chrzan, wystarczy go obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Następnie przełożyć do pojemnika blendera (kielichowego bądź ręcznego) wraz z kilkoma łyżkami soku z cytryny lub octu, solą, cukrem i wodą. Wówczas wystarczy wszystko razem zblendować na wysokich obrotach, co jakiś czas mieszając. Ucieranie chrzanu wygląda mniej więcej tak samo jak ucieranie ziemniaków na placki ziemniaczane.

3. Co można zblendować blenderem?

Właściwie większość składników, używanych na co dzień w kuchni. Trzeba tylko dokładnie zapoznać się z instrukcją obsługi, gdzie producent powinien zamieścić niezbędne informacje na temat korzystania z urządzenia, by się nie przegrzało i nie uszkodziło. Najpopularniejsze zastosowanie blendera to:

  • miksowanie zup krem, sosów i koktajli warzywnych,
  • robienie smoothie,
  • siekanie warzyw na sałatkę,
  • kruszenie lodu,
  • ubijanie piany z białek,
  • miksowanie soków,
  • blendowanie past na kanapki, puree czy hummusu.
7 pytań dotyczących blendera - znasz je?
Źródło: herbiness.com

4. Czy blenderem można zmielić kawę?

Można, jednak my zalecamy wykorzystywać do tego celu specjalnie zaprojektowany młynek. Głównie dlatego, że kawa jest tłusta i ciężko domyć po niej poszczególne części blendera. Aby zmielić trudniejsze składniki, takie jak chociażby kawa czy bakalie (orzechy, migdały), urządzenie musi mieć naprawdę dużą moc, a także tak mocny silnik, mogący pracować długo i na wysokich obrotach. Ważne są także precyzyjne, wytrzymałe ostrza.

5. Jak użyć blendera do utarcia ziemniaków?

Przy pomocy blendera bez problemu uda się przygotować masę na placki czy też kotlety ziemniaczane. Należy obrać ziemniaki, pokroić je na mniejsze kawałki, a potem wrzucić do pojemnika blendera z ostrzami na spodzie i dolać trochę wody. Po starciu ziemniaków można je od razu połączyć z pozostałymi składnikami na jednolitą masę.

6. A co z sokiem?

Do tego celu blender również się nadaje, ale trzeba mieć na uwadze, że urządzenie nie działa jak sokowirówka. Nie wyciśnie z produktów samego soku, zostawiając z boku pulpę, a zmiksuje wszystko razem. Zazwyczaj trzeba też powtórzyć proces miksowania kilkukrotnie, żeby uzyskać zamierzony efekt. Żeby usunąć mętne resztki lub zblendowane skórki, zalecamy przelać sok przez sitko.

7. Jak ubić białka?

Tak samo jak w przypadku bitej śmietany, czyli przy pomocy trzepaczki. Białka ubija się w wysokim naczyniu do osiągnięcia jednolitej, sztywnej masy. Na początku warto zacząć od niskiej prędkości i stopniowo ją zwiększać, żeby piana nie opadła.

7 najczęstszych pytań, dotyczących blendera

Oceń artykuł

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 16

Dotychczas brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne Inline
Wyświetl wszystkie komentarze
0
Będę wdzięczny za komentarze.x