Każdy automatyczny ekspres ciśnieniowy, niezależnie od producenta, ma swoje bolączki. Na przestrzeni lat zauważyliśmy powracające problemy, które wynikają z niewłaściwej konserwacji lub zwykłej eksploatacji i zmęczenia materiału. Podpowiadamy, co najczęściej psuje się w ekspresie.
Uszkodzone uszczelki
Ekspresy ciśnieniowe wyposażone są w szereg wężyków i uszczelek. Do prawidłowego działania potrzeba regularnej konserwacji urządzenia. Uszczelki pod wpływem wysokiej temperatury szybko parcieją. Dlatego po 2 latach warto wymienić je na nowe, szczególnie te przy spieniaczu i tłoku zaparzacza. Okresowo nasmaruj uszczelki np. smarem OKS, który jest bezpieczny dla zdrowia i odporny na wysoką temperaturę.
Zablokowany zaparzacz
Co zrobić w sytuacji, kiedy po włączeniu ekspresu oczekujemy na kawę, ale…nic się nie pojawia? Przyczyną może być zatkany element zaparzający. Zmielona kawa często przedostaje się w szczeliny urządzania, tym samym blokując niektóre elementy – chociażby dźwignię zaparzacza. Zanieczyszczenie może przyczynić się do problemu z zaparzeniem kawy i przede wszystkim uformowaniem zbitego krążka. Wyjmij zaparzacz i przemyj go pod bieżącą wodą. Ważne, aby nie wkładać go do zmywarki, bo wysoka temperatura może zniszczyć podzespoły zaparzacza. Pozostaw do wyschnięcia i ponownie włóż.
Uszkodzony elektrozawór w ekspresie
W przypadku spieniania mleka w ekspresach Delonghi, elektrozawór odgrywa kluczową rolę. Oprócz samego spieniacza, wspomaga powstawanie mlecznej pianki w Twoim ulubionym napoju. W niektórych modelach Delonghi występują nawet dwa elektrozawory. Wymiana ich nie należy do najprostszych, ponieważ trzeba rozebrać praktycznie cały ekspres.
Zalana elektronika
Jak to w przypadku urządzeń elektronicznych bywa, ich najgroźniejszym wrogiem jest woda. Nie inaczej jest w ekspresie. Kiedy woda dostanie się do wnętrza urządzenia, bardzo prawdopodobnym będzie, że przestanie ono właściwie spełniać swoją funkcję. Chociaż spięcie może być wywołane również przez inne czynniki, to jednak zalanie jest najbardziej prawdopodobne. Wysuszenie ekspresu oraz jego dokładne oczyszczenie powinno rozwiązać problem, w innym wypadku – elektronika do wymiany.
Kamień w ekspresie
W wielu miastach, głównie w dużych metropoliach, stan wody bieżącej pozostawia wiele do życzenia. Woda zawiera w sobie ogromne ilości składników mineralnych, co określa się mianem „kamienia”. Ten z kolei bardzo chętnie osadza się w różnych urządzeniach, które mają kontakt z wodą. Przykładem może być właśnie ekspres do kawy. W takiej sytuacji należy umyć dokładnie poszczególne elementy sprzętu.
Aby problem nie powracał w przyszłości, dobrze jest wykorzystywać do zaparzania kawy wodę filtrowaną, albo zainstalować w ekspresie filtr wody. Takie rozwiązanie z pewnością pozwoli cieszyć się smaczną kawą przez długi czas. Niezależnie od tego, co psuje się w ekspresie, warto zastanowić się nad wymianą elementu, zamiast kupnem nowego sprzętu.