Wielu z nas nie wyobraża sobie poranku bez pysznej kawy z ekspresu. W dzisiejszych czasach dostęp do tego typu sprzętu AGD jest bardzo łatwy. W wielu domach znajdziemy chociaż jeden z kilku typów ekspresów do kawy – zwykły przelewowy, kolbowy albo ten bardziej „zaawansowany” automatyczny ciśnieniowy.
Zalany ekspres to jedna z wielu awarii występujących w ekspresach. Niestety największym problemem jest to, że to nie usterka ekspresu, a zazwyczaj nasze zaniedbanie.
Sparciałe uszczelki
W środku urządzenia znajduje się kilkanaście uszczelek. Pełnią rolę uszczelniaczy połączeń między rurkami a pompą, blokiem zaparzającym i bojlerem. Jeżeli któraś z nich pęknie lub jest uszkodzona to najprostsza droga do zalania ekspresu do kawy. Sprawdzaj na bieżąco stan uszczelek, smaruj preparatem konserwującym, który je natłuszcza i poprawia ich elastyczność . Średnio co 2 lata powinno się zajrzeć do uszczelek i wymienić je na nowe. Szczególnie jeśli ekspres jest używany regularnie.
Zobacz części do ekspresu do kawy
Zbyt miałka kawa
Jeżeli nie będziemy czyścić regularnie ekspresu do kawy, to może dojść do zapchania zaparzacza oraz wężyków transportujących wodę. Drobinki kawy podczas parzenia osadzają się wewnątrz ekspresu i zatykają jego elementy. Dodatkowo zbyt miałka kawa sprawia, że w kontakcie z wodą cementuje się zamiast parzyć kawę. Woda pod ciśnieniem będzie tryskać na boki. Sprawdź stopień zmielenia kawy na młynku i stosuj dobrą kawę do parzenia.
Przepełniony ociekacz
Najczęściej spieszymy się, przygotowując kawę i nie przestrzegamy wskazówek dotyczących bezpiecznego użytkowania urządzenia. Resztki kawy często kapią z dozownika, a my już wyciągamy filiżankę, aby napić się kawy. Z kilku kropel na ociekaczu robi się pełen zbiornik. Mimo, że pływak sygnalizuje przepełnienie to często bagatelizujemy sprawę i woda zaczyna wypływać z ekspresu. Szczególnie w tylniej części urządzenia.
Nieodpowiednia woda w ekspresie
Do tak delikatnego sprzętu, jakim jest ekspres do kawy, powinno używać się odpowiedniej wody. Niestety, woda z kranu w wielu miejscowościach ma kiepską jakość. Najlepiej do ekspresu używać wody filtrowanej (za pomocą specjalnego dzbanka filtrującego), bądź wody mineralnej (z butelki). Nie zaleca się używania wody źródlanej (podobnej zresztą do zwykłej wody z kranu), ponieważ zawiera w składzie za dużo wapnia, co przyczynia się do powstawania kamienia na podzespołach. Ważne dlatego jest korzystanie z filtrów wody.
Zbyt twarda woda może spowodować blokadę podczas rozwijania się aromatu kawy, na czym nam przecież najbardziej zależy podczas porannej, pobudzającej kawy.
Zobacz więcej naszych artykułów: