Piekarnik to urządzenie proste w obsłudze – wystarczy jedynie wybrać sposób pieczenia oraz dobrać odpowiednią temperaturę. W ostatnich latach coraz większą popularnością cieszy się termoobieg w piekarniku i to właśnie tej funkcji postaramy się dzisiaj przyjrzeć nieco bliżej.
Sposób działania termoobiegu
Na początek warto przybliżyć zasadę działania termoobiegu, która w zasadzie jest bardzo prosta. Polega na równomiernym rozłożeniu ciepłego powietrza w komorze, co można osiągnąć w dwojaki sposób. Pierwszy z nich to wentylator, umieszczony w tylnej części urządzenia, który rozprowadza powietrze. Drugi natomiast wykorzystuje grzałkę termoobiegu. Jej owalny kształt sprawia, że ciepło rozchodzi się w komorze bardzo równomiernie.
Dzięki funkcji termobiegu wyjęte z piekarnika potrawy są jednolicie upieczone oraz bardziej soczyste w środku, niż w przypadku klasycznego pieczenia góra + dół.
Na rynku AGD dostępny jest też podwójny termoobieg w piekarniku (DualCook), który pozwala na pieczenie kilku potraw na różnych poziomach. Dzięki temu udogodnieniu oszczędzamy energię oraz czas, który musielibyśmy poświęcić, piekąc je po kolei.
Kiedy korzystać z termoobiegu?
Wbrew pozorom – odpowiedź na to pytanie nie jest prosta. Dla początkujących użytkowników używanie tej funkcji może być wyzwaniem. Często zdarza się tak, że wypieki wychodzą zbyt wysuszone lub nawet przypalone. Przyczyną jest ustawienie zbyt wysokiej temperatury oraz za długiego czasu pieczenia. Przy zastosowaniu termoobiegu zaleca się zmniejszyć temperaturę od 10 do 20 stopni od tej podanej w przepisie (o ile dotyczy on piekarnika tradycyjnego).
Termoobieg idealnie sprawdza się do pieczenia potraw z przypieczonym wierzchem, natomiast nie sprawdzi się w przypadku ciast drożdżowych, które pieczenie przy wykorzystaniu równomiernego obiegu ciepła może przesuszyć. Poniżej krótka ściągawka:
Z termoobiegiem | Bez termoobiegu |
---|---|
Lasagne | Chleb |
Pizza | Ciasta drożdżowe |
Ryby, mięsa | Pudding |
Zapiekanki | Croissanty |
Makarony | Suflety |
Kruche wypieki | Kremy |
Ale poza tymi wytycznymi – kiedy używać termoobiegu w piekarniku? Warto pamiętać, że ta funkcja w kuchence pozwala zaoszczędzić czas. Potrawy pieką się krócej, a co za tym idzie, cały proces zużywa mniej energii elektrycznej. Dobrze jest go używać także po to, aby uniknąć przypalonego spodu potrawy czy też niedopieczonego, surowego wnętrza.
Termoobieg w piekarniku Amica EB8552 Integra
Obecnie na rynku AGD występuje szeroki wybór piekarników z termoobiegiem. Do listy najpopularniejszych modeli należy Amica EB8552 Integra. Jego dużą przewagą jest stosunkowo niska cena (ok. 850 zł) względem funkcji, które oferuje użytkownikowi. Oto jego najważniejsze parametry:
- Liczba funkcji: 10,
- Wymiary: wys. 59,5 x szer. 59,5 x gł. 57,5 cm,
- Pojemność: 65 litrów,
- Moc znamionowa: 3,1 kW,
- Grill: 2000 W,
- Wyposażenie: drabinki boczne do wsuwania i wysuwania blach oraz prowadnice teleskopowe;
- Zawiera wysuwane i świecące pokrętła,
- Posiada funkcję czyszczenia katalitycznego, czyli szybki sposób na pozbycie się przepaleń i trudnych zabrudzeń,
- Komora pokryta emalią łatwo czyszczącą – Easy Clean,
- System trzech szyb w drzwiach, który sprawia, że nie nagrzewają się one podczas pieczenia,
- Ściąga z przepisami kulinarnymi na drzwiczkach.
ciasto drożdżowe i chleb na zakwasie piekę na termoobiegu i wychodzą bardzo smaczne. Zawsze wstawiam do zimnego piekarnika taka jest wskazówka w instrukcji obsługi Amici.
Tam też podane są zakresy temperatur pieczenia. Pozdrawiam