Kawa to bez wątpienia jeden z najczęściej wybieranych napojów na świecie. W ogóle jest nazywana „czarnym złotem”, ponieważ w handlu lepiej sprzedaje się tylko ropa naftowa. Na drugim miejscu jest właśnie kawa. Najwięcej piją jej Finowie – potrzebują ok. 13 kilogramów rocznie ja jednego kawosza!
Dlatego nie ma się więc co dziwić, że na świecie powstają coraz to nowe techniki parzenia. A czy Ty wiesz, jak przygotować najlepszą kawę? Sprawdź triki baristów oraz polecane rodzaje kawy i ekspresów przez specjalistów!
Odpowiednie ziarna
Nie da się ukryć, że rodzaj kawy ma znaczenie. Wybierając swój ulubiony smak, określ czy wolisz Arabikę czy Robustę. Ta pierwsza zawiera o prawie połowę mniej kofeiny, niż ta druga. Również kwestie smakowe mają spore znaczenie. Wszystko zależy od tego, czy wolisz bardziej intensywny smak, czy delikatny. A może odpowiada Ci większa kwaskowatość kawy? Te czynniki są ważne, aby określić Twoją ulubioną kawę.
No i pamiętaj także, że zawsze lepiej jest wybrać kawę ziarnistą i mielić ją przed parzeniem. Wówczas zachowujesz jej bogaty smak i aromat. Kawa po prostu nie wietrzeje. I nie oznacza to, że musisz od razu inwestować w ekspres z wbudowanym młynkiem. Wystarczy kupić sam młynek. Koszt jest dużo mniejszy, a efekt bardzo podobny.
W ramach ciekawostki: a czy wiesz, jaka kawa jest najdroższa na świecie? To kawa ziarnista, uprawiana na indonezyjskich plantacjach. Nosi nazwę Kopi Luwak. Wydobywana jest z… odchodów łaskuna. To takie małe indonezyjskie zwierzątko, które żywi się owocami kawowca, jednak nie trawi nasion, a tylko sam miąższ. Dzięki temu w procesie trawienia ziarna kawy tracą gorzki posmak i wydobywa się nowy, delikatny smak kawy. Koszt jednej filiżanki takiej kawy potrafi kosztować 100 zł!
Jak zaparzyć najlepszą kawę?
Przede wszystkim zwracając uwagę na temperaturę wody. Najlepsi bariści podkreślają, że podstawowym i jednocześnie najczęściej popełnianym błędem amatorów kawy jest zalewanie jej wrzącą wodą. Tak nie robimy! Idealna temperatura wody do zaparzenia kawy to 82 stopnie. Oczywiście, nie chodzi o to, żeby teraz za każdym razem sprawdzać temperaturę. Wystarczy, że po zagotowaniu wody, odczekasz kilka minut zanim zalejesz kawę. Ta sama zasada dotyczy z resztą herbaty. Ona też nie cierpi wrzątku ????
Czy sprzęt ma znaczenie?
Z pewnością tak. Nie ma się co oszukiwać. Dobra jakościowo kawa w połączeniu z dobrym sprzętem o praktycznych funkcjach ma znaczenie. Bo jeśli kupimy ekspres, który posiada funkcję samodzielnego ustawienia stopnia intensywności, temperatury czy automatycznego spieniania mleka, to możemy być pewni, że otrzymamy taką kawę, jaką lubimy.
Jednak pamiętaj, że każdy ekspres, bez względu na markę i cenę wymaga odpowiedniej pielęgnacji. Zatem regularnie odkamieniaj go i czyść układ mleczny, jeśli takowy się znajduje w Twoim modelu. Właściwa konserwacja, wymiana filtrów i ogólne mycie ma ogromne znaczenie nie tylko dla smaku kawy, ale również dla kondycji samego urządzenia!