Jakie funkcje posiada piekarnik parowy?

katarzyna | 11 grudnia 2017

Funkcja rozmrażania

Prawidłowe rozmrażanie jedzenia jest niezwykle istotne, dlatego producenci wychodzą tym oczekiwaniom naprzeciw. Piekarnik parowy wyposażony w funkcję rozmrażania nie tylko przyspieszy cały proces, ale zrobi to w bezpieczny sposób. Należy jedynie pamiętać, że oferowana funkcja nie sprawdzi się do każdego rodzaju żywności. Nie można jej używać do surowych produktów takich jak mięso, ryby czy owoce morza. Za to bardzo przydatna okaże się do rozmrażania pieczywa czy gotowych potraw, na przykład porcji obiadowych.

Grzanie dolne w piekarniku parowym

Funkcja stworzona specjalnie do przygotowania potraw zanurzonych w wodzie. Nadaje się też do zarumieniania spodu potraw w końcowej fazie pieczenia. Za sprawą tej opcji można również podgrzewać gotowe potrawy lub utrzymywać ich temperaturę.

Tryb grzania góra + dół

Ta klasyczna funkcja łączy w sobie metodę ogrzewania potraw z góry i z dołu.  Zapewnia równomierne ogrzewanie potrawy, dzięki czemu idealnie nadaje się do długiego pieczenia, zarówno ciast, babeczek jak i mięs. W tym trybie możliwe jest też końcowe opiekanie.

Termoobieg

Termoobieg umieszczony jest na środku piekarnika. Piekarnik parowy wyposażony w tą funkcję umożliwia świetną cyrkulację powietrza wewnątrz komory, co jest niezwykle przydatne zwłaszcza przy pieczeniu nawet bardzo wymagających dań. Ustawienie tego programu umożliwia szybkie pieczenie na wszystkich poziomach piekarnika. Umożliwia uzyskanie chrupiącej skórki na mięsie, a co ważne można jednocześnie przygotowywać różne potrawy, bez obaw o mieszanie się zapachów.

Funkcje grillowania

W piekarnikach można natrafić na funkcje grillowania figurujące pod różnymi nazwami. Tak zwany mały grill to funkcja wręcz idealna do takich dań jak steki, kiełbaski czy też tosty i zapiekanki.

Istnieje też duży grill, który umożliwia pieczenie potraw o większych gabarytach. Pozwala na dokładne upieczenie dużych sztuk mięsa, gwarantując, że będą soczyste.

Piekarnik parowy a czyszczenie

Coraz częściej producenci myślą również o tym aspekcie. Dlatego aby ułatwić codzienne użytkowanie w niektórych modelach możliwe jest również czyszczenie parowe. Jakie są jego zalety i na czym polega, dokładniej opisuje nasz artykuł.

Inną metodą ale równie dobrą jest pyroliza, to technologia samoczyszczenia się piekarnika pod wpływem bardzo wysokiej temperatury. Zasada jej działania jest bardzo prosta. Piekarnik rozgrzewa się do ok. 500°C na 2 godziny. Taka temperatura prowadzi do spopielenia wszystkich resztek organicznych, które na koniec wystarczy jedynie przetrzeć.

Oceń artykuł

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 1

Dotychczas brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne Inline
Wyświetl wszystkie komentarze
0
Będę wdzięczny za komentarze.x