Ekspres Krups nie mieli kawy

katarzyna | 6 kwietnia 2018

Zobacz, dlaczego ekspres Krups nie mieli kawy. Takie usterki często występują w automatach z wbudowanym młynkiem. Na szczęście w wielu przypadkach można sobie poradzić i rozwiązać problem. Opisujemy przypadek naszego ekspresu.

Ekspresy Krups to dosyć budżetowe urządzenia do przygotowania kawy. Ceny zaczynają się od kilkuset złotych do 2-3 tysięcy. Spienianie mleka odbywa się na zewnątrz. Tzn. rurka zasysa mleko z pojemnika. Nie ma tutaj wbudowanego spieniacza, jak w przypadku Delonghi, czy Saeco.

Ekspres dosyć długo się nagrzewa, więc przygotowanie kawy może trochę potrwać. Warto wspomnieć o czyszczeniu ekspresu. Producent zaleca stosowanie tabletki czyszczącej raz na kilka tygodni. Przy regularnym używaniu maszyny może to być 2 razy w miesiącu. Co w eksploatacji trochę drogo wychodzi. Za 10 tabletek zapłacimy około 40 złotych.

Młynek do kawy jest zintegrowany. Jeżeli jakakolwiek część uszkodzi się lub przestanie funkcjonować trzeba wymienić całą część. Tak było w naszym przypadku. Zobacz

Dlaczego ekspres Krups nie mieli kawy? Możliwe przyczyny

Zablokowany młynek

Resztki kawy osadzają się w młynku, jak i w środku urządzenia. Z czasem mogą blokować swobodną pracę elementów i je zatkać. Szczególnie, jak kawa jest gruboziarnista lub oleista. Szybciej zużywają się żarna, a czujnik ilości ziaren w pojemniku może kleić się. Czasami pomaga gruntowne przeczyszczenie ekspresu i wykorzystanie granulatu czyszczącego. Zmiotka powinna być nieodzownym elementem przy ekspresie. Mowa o małej szczotce a’la wycior, aby zawsze strzepnąć pył po kawie.

Starte żarna w młynku

Młynki w ekspresach mogą być stalowe lub ceramiczne. Najszybciej zużywają się ceramiczne, ponieważ są kruche. Stalowe o wiele dłużej wytrzymują. Żarna z biegiem czasu ścierają się i ekspres nie mieli kawy, bo nie ma czym. Co z tego, że silnik działa, jak żarna są starte. Sprawdź, w jakim stanie są żarna w Twoim młynku i zobacz, czy nie odpowiadają za usterkę w ekspresie.

Kalibracja młynka do kawy

Oryginalnie młynek do kawy nie trzeba kalibrować, chyba że mówimy o ustawieniu grubości zmielenia ziaren. Jakakolwiek ingerencja w młynek może skutkować jego rozregulowaniem. Wystarczy spojrzeć na kreskę namalowaną na młynku i ustawić zgodnie z oznaczeniem na ekspresie.

Zobacz nasze inne artykuły:

Oceń artykuł

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić!

Średnia ocena 2.2 / 5. Liczba głosów: 25

Dotychczas brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x