Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich. Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Piekarnik długo się nagrzewa

katarzyna | 20 czerwca 2017

Uszkodzona grzałka piekarnika

Grzałka to element, który w całym piekarniku jest narażony na największe obciążenia i jest podatny na uszkodzenia. Grzałka może się np. przegrzać – zmienia wówczas kolor na czarny. Potrzebuje też więcej prądu, aby wytworzyć ustawioną temperaturę i może pachnieć czasami spalenizną. Jednym z objawów przegrzania grzałki jest również spowolnienie czasu nagrzewania się piekarnika. Szczególnie jeśli tylko jedna grzałka jest włączona.

Grzałki do piekarników

10100
Wyślemy w poniedziałek
8454
Wyślemy w poniedziałek
11248
Wyślemy w poniedziałek
9226
Wyślemy w poniedziałek
12854
Wyślemy w poniedziałek
3715
Wyślemy w poniedziałek
10100
Wyślemy w poniedziałek
8454
Wyślemy w poniedziałek
11248
Wyślemy w poniedziałek
9226
Wyślemy w poniedziałek
12854
Wyślemy w poniedziałek
3715
Wyślemy w poniedziałek
piekarnik długo sie nagrzewa

Uszkodzony termostat/czujnik temperatury piekarnika

Za włączenie i wyłączenie grzałki odpowiadają wskazania termostatu. Jeśli termostat błędnie określi temperaturę w piekarniku może długo go nagrzewać. Czasami dochodzi do sytuacji, że urządzenie nie jest w stanie osiągnąć zadanej temperatury. Przyczyną tego typu usterki jest uszkodzony termostat. Jego wymiana pozwoli przywrócić urządzenie do działania. Na szczęście można samodzielnie poradzić sobie z awarią i wymienić część. Skorzystaj z naszego poradnika video – jak wymienić termostat w kuchence Amica.

Przy różnych ustawieniach temperatury czas nagrzewania piekarnika różni się od siebie. Nie zawsze musi to oznaczać awarię – należy sprawdzić w instrukcji obsługi urządzenia.

Termostaty do piekarników

4702
Wyślemy w poniedziałek
4102
Wyślemy w poniedziałek
7990
Wyślemy w poniedziałek
4702
Wyślemy w poniedziałek
4102
Wyślemy w poniedziałek
7990
Wyślemy w poniedziałek

Jak długo nagrzewa się piekarnik?

Jeśli wydaje Ci się, że Twój piekarnik długo się nagrzewa, pamiętaj, że czas trwania tego procesu zależy od temperatury, jaką potrzebujemy, a także od funkcji. Piekarnik możemy ogrzewać na kilka sposobów – góra, dół i termoobieg. Jeśli użyjemy funkcji termoobieg, czyli wentylatora i środkowej grzałki, czas nagrzewania urządzenia skróci się o 30%. Jeśli więc zastanawiasz się ile nagrzewa się piekarnik, nie ma na to jednej odpowiedzi – średnio należy przyjąć, że zajmuje to od około 5 do 10 minut.

Piekarnik długo się nagrzewa jeśli korzystamy tylko z grzałki dolnej lub górnej. Warto zaznaczyć, że to, jak długo nagrzewa się piekarnik, zależy także od jego typu. Gazowe piekarniki nagrzewają się dłużej, niż elektryczne. To, kiedy piekarnik jest nagrzany zasygnalizuje lampka kontrolna.

Ile nagrzewa się piekarnik do 220?

Jest to temperatura, którą najczęściej zobaczymy w przepisach dotyczących pieczenia ciast, a więc warto znać czas, jaki jest potrzebny, aby ją osiągnąć. Jeśli posiadasz piekarnik gazowy, nagrzanie do 220 stopni zajmie zazwyczaj około 30 minut. A ile nagrzewa się piekarnik elektryczny do tej samej temperatury? Czas można skrócić aż o połowę – zajmuje to średnio 15 minut. Jeśli Twój piekarnik długo się nagrzewa, w pierwszej kolejności powinieneś sprawdzić instrukcję obsługi, a dopiero potem szukać usterki.

Oceń artykuł

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić!

Średnia ocena 4.2 / 5. Liczba głosów: 25

Dotychczas brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

Subscribe
Powiadom o
guest


0 komentarzy
Informacje zwrotne Inline
Wyświetl wszystkie komentarze
0
Będę wdzięczny za komentarze.x