Wyobraź sobie taką sytuację. Wracasz zmęczony po pracy do domu. Otwierasz drzwi i już od progu czeka na Ciebie… ciepły i aromatyczny obiad. Brzmi dobrze? Przeczytaj, jak to zrobić!
Wolnowar, jak sama nazwa wskazuje, wolno warzy – czyli długo gotuje potrawy w niskiej temperaturze (79-93°C). Dzieje się to za sprawą czasowego podgrzewania naczynia ceramicznego tak, aby utrzymało wybraną temperaturę. Najczęściej posiada dwa tryby grzania: low i high, które wbrew pozorom nie oznaczają niskiej i wysokiej temperatury, a mniejszą & większa moc, dzięki której potrawa ugotuje się szybciej lub wolniej. Ostatni tryb, warm, służy do podtrzymywania ciepła. Chcesz wiedzieć więcej? Dziś zagłębimy się w tajniki tego niecodziennego sprzętu.
Wady i zalety
Na początek warto wspomnieć, jak zbudowany jest wolnowar. Urządzenie składa się z trzech elementów: obudowy elektrycznej; stalowego, kamionkowego lub ceramicznego naczynia oraz pokrywki. Czy warto je zakupić? Wymienię najpierw zalety:
- Pierwsza, a zarazem najważniejsza – nie trzeba stać przy garach 😉 Można zastawić wolnowar i pójść do pracy, a po powrocie cieszyć się ciepłym posiłkiem,
- Gotowanie w niższej temperaturze pozwala zachować więcej właściwości odżywczych w jedzeniu,
- Przygotowywanie posiłków raz na kilka dni gwarantuje oszczędność czasu,
- Dania wychodzą smaczne, nawet gdy nie ma się talentu kulinarnego. Wystarczy wrzucić składniki i poczekać, aż całość będzie gotowa,
- Wolnowar łatwo się myje, nic się w nim nie przypala,
- Potrawy za sprawą długiego gotowania zyskują niepowtarzalny smak,
- Urządzenie nie podgrzewa się do tak wysokich temperatur, jakie można osiągnąć przy gotowaniu dań w garnkach. Co więcej, do działania nie potrzebuje gazu ani ognia, więc zostawienie wolnowaru włączonego na kilka godzin nie spowoduje pożaru,
- Jedzenie jest ciepłe bardzo długo, więc jeśli domownicy wracają o różnych porach, nie trzeba co chwilę podgrzewać obiadu.
Jak widać, wolnowar posiada całkiem sporo zalet. Czy istnieją jakieś wady? A i owszem.
- Nie ma szans, że obiad będzie gotowy za 30 minut
- Ziemniaki nie gotują się zbyt dobrze – nawet po długim czasie pozostają twardawe,
- Trzeba dorzucać większej ilości przypraw, ponieważ te pachnące dodatki tracą część swojego aromatu w trakcie długiego gotowania. Oczywiście istnieje na to sposób – wystarczy wrzucić przyprawy dopiero pod koniec gotowania.
Przydatne informacje
Kiedy przedstawiliśmy już wady i zalety użytkowania wolnowaru, czas odpowiedzieć na kilka często zadawanych pytań.
Czy wolnowar zużywa dużo prądu?
Choć niektórych taka odpowiedź może zdziwić to… nie! Wolnowar zużywa stosunkowo mało energii elektrycznej. Gdy zaczynałam moją przygodę z wolnowarem, miałam wątpliwości, czy nie odbije się to za bardzo na rachunkach za prąd. Dlatego postanowiłam to sprawdzić. Miernik mocy podłączyłam do gniazdka, włączyłam urządzenie i po 8 godzinach gotowania moja ciekawość została zaspokojona. Przeciętne zużycie prądu (przy założeniu, że używam wolnowaru dwa razy w tygodniu), wynosi około 18 zł na miesiąc. Nie jest to kwota dodatkowa, bo należy pamiętać, że w dni, kiedy uruchomiamy wolnowar, nie trzeba gotować już obiadu w garnkach. Dla oszczędnych zalecam, żeby nie podnosić pokrywki zbyt często, bo powoduje to utratę ciepła.
Czy wolnowar jest bezpieczny?
Cóż, pamiętać trzeba, że żadne urządzenie nie jest w stu procentach bezpieczne, ale jeśli nie boisz się zostawiać włączonej lodówki przez całą dobę, to i o wolnowar nie musisz się martwić. Największym zagrożeniem w używaniu sprzętów typu telewizor, pralka czy właśnie wolnowar, jest spięcie lub awaria, która może doprowadzić do pożaru. Jednak zdarza się to na tyle rzadko, że każdy posiada w domu urządzenia AGD, które działają przez cały czas.
Należy również wziąć pod uwagę, że wolnowar funkcjonuje w niskiej temperaturze, więc ryzyko podpalenia z powodu nagrzania jest praktycznie zerowe. Oczywiście, gdy gotujesz, powinieneś rozważyć, czy inne urządzenia znajdują się w odpowiedniej odległości. Jeśli przestrzegasz podstawowych zasad bezpieczeństwa, wszystko będzie w porządku.
Dla kogo jest to urządzenie, a dla kogo nie?
Wolnowar stanowi dobre rozwiązanie dla zapracowanych osób, które po powrocie z pracy chcą zjeść ciepły posiłek bez konieczności przygotowywania go. Świetnie nadaje się również dla tych, którzy dbają o zdrowie lub chcą gotować, ale nie potrafią. Z wolnowaru mogą być niezadowoleni posiadacze małych mieszkań (np. z kuchnią połączoną z salonem, spełniającym funkcję sypialni), bo po gotowaniu w wolnowarze aromat obiadu unosi się w całym domu.
Co można ugotować w wolnowarze?
Praktycznie wszystko, co tylko sobie wymarzysz! Wszelakie gulasze, dania jednogarnkowe, zupy, mięsa, bigosy, powidła a nawet coś słodkiego, np. pudding. Mięso podczas tak długiego gotowania staje się bardzo miękkie i soczyste, a w trakcie jedzenia wręcz rozpływa się w ustach. Rosół, dzięki temu, że jest przygotowywany w niskiej temperaturze, staje się bardzo aromatyczny!
Ile kosztuje wolnowar?
Dużo zależy od tego, ile pieniędzy chce się na niego przeznaczyć. Jeśli zdecydujesz się na prosty i mały model, możesz zdobyć go za około 130 zł. Jeśli zaś potrzebujesz czegoś większego albo z dodatkowymi funkcjami, to cena dochodzi nawet do 700 zł. Mój wolnowar kosztował 150 zł i spełnia swoją funkcję, jednak jeśli w przyszłości będę chciała zakupić nowszy model, to pewnie zdecyduję się na bardziej zaawansowaną opcję. W droższych wersjach można na przykład nastawić koniec gotowania na godzinę przed planowanym obiadem, żeby potrawa trochę ostygła, a dzięki opcji precyzyjnego dobierania czasu gotowania, zużywa się mniej energii. Na początek przygody z wolnowarem podstawowy model sprawdzi się jednak znakomicie!
Jak duży wolnowar kupić i czym go czyścić?
Wersja podstawowa o pojemności 3,5 l w zupełności wystarczy na obiad dla rodziny 2+0 lub 2+1 i zwykle zostanie jeszcze miejsce na dodatkową porcję, którą można zabrać do pracy. Przy większych gospodarstwach domowych lepsze będą obszerniejsze modele. Co do czyszczenia – pokrywkę i misę myje się tak, jak zwykłe garnki, a elektryczną obudowę (jeśli zachodzi taka potrzeba), należy przetrzeć wilgotną ściereczką z dodatkiem płynu do naczyń.
Wolnowar jest świetnym urządzeniem dla wszystkich, którzy są zabiegani. Dzięki niemu można zjeść zdrowy obiad zaraz po powrocie z pracy. Gotowanie przy użyciu tego urządzenia pozwala zaoszczędzić czas i sprawia, że marnuje się mniej jedzenia. Polecamy wypróbować!
Polecam goraco. Rosół, wszelakie mięsa kaczka czy bigos wysmienicie wychodzą. Dostalam swoj wolnowar od sdiostry w prezencie pod choinke i troche z rezerwa podeszlam do gotowania np. na noc czy kiedy mnie nie ma w domu przez 8/9 gdz. Balam sie przypalenia pozar itd. moja wyobraznia jest niesamowita alw odkąd spróbowałam tylko w nim przygotowuje posilki gl. 2 dania. Zupy wychodza super bardzo aromatyczne jedyny – to szumowiny ktore na bieżąco zbieralam kiedy gotowalam na plycie tu wrzucalam wszystko(warzywa) przyprawy i nastawialam z reguly na moc low i szłam spać. Rano aromat rosolu roznosil sie po calym domu ale musialam… Czytaj więcej »
u mnie rosół wyszedł bez smaku. Tak jakbym jadł wodę z makaronem gotował się 12 godzin na mniejszym programie.
Proszę nastawić rosół w wolnowarze tak jak robi pani w garnku tylko wszystko na raz wrzucić i zobaczymy czy będzie woda z makaronem
czy trzeba rozgrzać wolnowar przed nastawieniem potrawy? nastawiłam kurczaka HIGH 4 godz i ciągle jest surowy poradź co robić
A jaki ma Pani model wolnowaru? Wszystkie informacje powinny znajdować się w instrukcji.