Płyty indukcyjne stają się coraz popularniejszym sprzętem w gospodarstwach domowych. Powoli zastępują tradycyjne kuchenki gazowo-elektryczne, ponieważ są wygodniejsze, bezpieczniejsze i łatwiejsze w czyszczeniu. Trzeba jednak pamiętać, że wymagają przy okazji pewnej inwestycji. Co trzeba wiedzieć o garnkach indukcyjnych zanim się je zakupi?
Oznaczenia na garnkach indukcyjnych
Wszystkie garnki indukcyjne posiadają specjalny piktogram, umieszczony przeważnie na ich spodzie lub na opakowaniu. Symbol ten przedstawia cewki – inaczej zwojnice. Przy zakupie koniecznie zwróć uwagę, czy wybrane garnki posiadają te oznaczenie, w przeciwnym razie będą bezużyteczne. Dlaczego? Magnes, czyli element przyciągający garnek do płyty indukcyjnej, to niezbędny element. Z tego powodu do wyrobu garnków indukcyjnych wykorzystuje się metale ferromagnetyczne.
Z czego są wykonane garnki indukcyjne?
W płycie indukcyjnej znajdują się cewki, które przy zetknięciu z garnkiem wytwarzają pole magnetyczne. Aby doszło do wygenerowania ciepła, dno garnka musi być wykonane z materiału ferromagnetycznego. Jeśli mamy problem z identyfikacją takiego naczynia, wystarczy przyłożyć do jego dna magnes. Jeśli zachodzi przyciąganie, mamy pewność, że dno jest z ferromagnetyku i nadaje się do użycia z płytą indukcyjną. Garnki te wykonane są zazwyczaj ze stali lub żeliwa, a także ze stali nierdzewnej (Domotti, Ambition).
Średnica dna garnka musi odpowiadać średnicy pola grzewczego płyty. Jeśli będzie ona mniejsza, płyta nie włączy się. Istotne jest również, aby garnek miał dno całkowicie płaskie i bez żłobień, żeby płyta mogła efektywnie zadziałać. Garnki indukcyjne mogą być używane także w standardowych kuchenkach elektrycznych, gazowych oraz w piekarnikach.
Utrzymanie czystości
Garnki indukcyjne charakteryzują się nie tylko estetycznym wyglądem (producenci oferują szeroki wybór kolorów), ale też wytrzymałością. Są łatwe do utrzymania w czystości – nie ulegają przepaleniom czy zabrudzeniom. Warto również zwrócić uwagę na uchwyty w garnkach indukcyjnych. Producenci oferują opcje z nieprzewodzącymi ciepła uchwytami, a także z opcją ich odczepienia. Przy wyborze garnków sprawdź, czy ich pokrywki posiadają otwór na ujście pary.
Warto nie oszczędzać na garnkach, ponieważ mają służyć nam na lata i przede wszystkim nie zniszczyć płyty indukcyjnej. Te niewiadomego pochodzenia lub wątpliwej jakości mogą trwale zniszczyć wierzchnią płytę grzewczą. Większość można myć w zmywarce, więc to dodatkowy atut na szybkie wyczyszczenie ich z pozostałości po obiedzie.
Przeciwwskazania
Technologia indukcyjna mimo dość wysokiej ceny (około 2,5 tys. zł) cieszy się dużym zainteresowaniem. W zasadzie w każdym nowym budownictwie nie ma gazu i większość sprzętów jest na prąd. Także płyty grzewcze są już normą mimo swojej ceny. Unikać jej powinny przede wszystkim osoby posiadające rozrusznik serca. Zmienne pole magnetyczne jest niebezpieczne dla osób z chorobami serca, dlatego trzeba o tym bezwzględnie pamiętać.