Niektórzy z ns nie wyobrażają sobie życia bez codziennej porcji zdrowego soku. Coraz rzadziej kupujemy je w sklepach, a coraz chętniej przygotowujemy je sami. Do jego uzyskania wybieramy sprzęty AGD, takie jak wyciskarki wolnoobrotowe oraz sokowirówki. I tu rodzi się pytanie, który z tych sprzętów jest lepszy? Który z nich jest bardziej wydajniejszy i zapewnia smaczniejszcze oraz zdrowsze soki? Na te pytania postaramy Ci się dzisiaj odpowiedzieć. Sprawdź poniżej!
Jak działa wyciskarka wolnoobrotowa?
Działanie wyciskarki wolnoobrotowej oraz sokowirówki jest bardzo często mylone. Wyciskarka wolnoobrotowa miażdży owoce oraz warzywa, następnie przeciska je przez sitko wypuszczające sok. Najważniejszym elementem jego konstrukcji jest wałek ślimakowy, który wolno i dokładnie miażdży każdy składnik. Sok uzyskany w ten sposób jest gęstszy, a pozostałe w nim drobinki składników dodają mu dodatkowego smaku. Dzięki niskim obrotom zachowuje cenne składniki odżywcze, między innymi błonnik i enzymy. Wyciskarka wolnoobrotowa świetnie sprawdza się przy pracy z warzywami liściastymi, owocami jagodowymi oraz ziołami. Doskonale radzi sobie także z twardymi składnikami.
Obecnie na rynku AGD znajdziemy różne modele tych urządzeń. Dzielimy je na wyciskarki dwuślimakowe oraz jednoślimakowe. Wyciskarki jednoślimakowe charakteryzują się jednym wałkiem ślimakowym obracającym się z prędkością około 70 – 120 obrotów na minutę. Wyróżniamy modele z wałkiem ślimakowym ustawionym poziomo oraz pionowo. Modele pionowe ze względu na swoją konstrukcję zajmują dużo mniej miejsca i są łatwiejsze w utrzymaniu w czystości niż poziome. Co więcej, dzięki ich konstrukcji nie muszą być popychane, dzięki czemu cały proces zajmuje dużo mniej czasu.
Wyciskarka dwuślimakowa jest nieco bardziej skomplikowana w swej budowie. Jak sama nazwa wskazuje posiada dwa wałki ślimakowe ułożone równolegle. Dzięki takiemu ułożeniu tych elementów uzyskasz więcej soku nawet z bardzo twardych typów warzyw i owoców. Wadą tego typu sprzętu jest konieczność stosowania popychacza oraz długi czas przyrządzania soków.
Zalety wyciskarki wolnoobrotowej
- Uzyskany sok jest gęsty oraz posiada dużo więcej wartości odżywczych (nie musi byc wypity od razu po wykonaniu)
- Doskonały do warzyw liściastych (np. sałaty) oraz twardych owoców, takich jak jabłko
- Cicho pracuje
Wady wyciskarki wolnoobrotowej
- Dosyć wysoka cena urządzenia, zwłaszcza jeśli chodzi o model dwuślimakowy
- Wolna praca
- Konieczność krojenia składników na cząstki
- Konieczność stosowania popychacza (modele z wałkiem ślimakowym poziomym)
Zalety sokowirówki
Sokowirówka to urządzenie, które sieka owoce oraz warzywa obracającymi się ostrzami. Pracuje na dość wysokich obrotach, a uzyskany przez niego sok jest bardziej wodnisty i napowietrzony. W porównaniu z wyciskarką wolnoobrotową jest też dużo szybsza i nie wymaga krojenia składników na mniejsze kawałki. Nadaje się przede wszystkim do warzyw i owoców, takich jak: burak, marchew oraz jabłko. Jej wadą jest jednak to, że sok z tego urządzenia ma dużo mniej składników odżywczych niż ten uzyskany przez wyciskarkę. Należy również pamiętać, aby wypić go zaraz po przyrządzeniu. Urządzenie to przez swoją skomplikowaną budowę jest także trudniejsze i bardziej czasochłonne w czyszczeniu.
Zalety sokowirówki:
- niska cena sprzętu
- przygotowuje sok w bardzo krótkim czasie
- sok jest bardziej wodnisty
- nie musisz kroić składniki na mniejsze cząstki, aby zmieściły się w urządzeniu
Wady sokowirówki:
- sok ma mniej składników odżywczych niż w przypadku wyciskarki
- sok należy wypić od razu po przygotowaniu
- urządzenie głośno pracuje
- sporo czasu trzeba poświęcić, żeby dokładnie umyć sprzęt