Jak dbać o aluminiowe blachy do piekarnika?

katarzyna | 7 lipca 2017

Kluczowym czynnikiem wpływającym na długą żywotność blach aluminiowych jest ich odpowiednia pielęgnacja. Blachy te wykonane są z metalu lekkiego, który wskutek wpływu środowiska i uszkodzeń mechanicznych może zajść rdzą. W jaki sposób należy dbać i jakie środki sprawdzą się do czyszczenia blach aluminiowych?


Czyść delikatnie i regularnie

Pierwszą kwestią, na którą powinniśmy zwrócić uwagę to środki do czyszczenia blach aluminiowych. Stosowanie silnych detergentów i szorstkich gąbek uszkadza powierzchnie i bezpośrednio wpływa na powstawanie wżerów. Należy zaopatrzyć się w detergenty, które są przeznaczone do tego typu materiału. Choć doskonale sprawdzi się również zwykły płyn do naczyń. Z kolei do usunięcia trudniejszy zabrudzeń warto użyć miękkiej strony gąbki lub ściereczki. Istnieją również ekologiczne produkty mające w swoim składzie naturalny kwas (ocet jabłkowy lub cytryna), który wchodzi w reakcję z jedzeniem a ponadto usunie ewentualną rdzę z powierzchni blachy i sprawi, że będzie ona lśniła.

Ważna jest przede wszystkim regularność. Wszelkie przypalenia lub resztki jedzenia im dłużej pozostają na blasze tym trudniejsze są do usunięcia. Dlatego najlepiej myć je po każdym użyciu, aby uniknąć szorowania, które w przypadku tego materiału jest akurat niewskazane. Pod żadnym pozorem nie należy również wkładać blach aluminiowych do zmywarki. Najlepiej po umyciu od razu wytrzeć je ściereczką do sucha.

Inne środki do czyszczenia blach aluminiowych:

Napoje gazowane typu „cola”

Napój gazowany typu „cola”, dzięki kwasowi ortofosforowemu w swoim składzie, posiada doskonałe właściwości odrdzewiające. Polej nią swoją blachę i pozostaw na 10 minut, a pozbędziesz się rdzawego nalotu z jej powierzchni.

Sól kuchenna

Sól przydaje się nie tylko podczas gotowania. Sprawdza się jako doskonały środek czyszczący, a zmieszana z kwasem cytrynowym i odrobiną wody stanowi sprawdzony środek przeciw rdzy.

Przecier pomidorowy/ketchup

Mało kto wie, że przecier pomidorowy ma właściwości odrdzewiające. Naturalne kwasy zawarte w składzie opóźnią proces korodowania i pomogą uporać się z już istniejącymi ogniskami rdzy.

Pielęgnacja blach aluminiowych piekarnika

Pielęgnacja to nie tylko wycieranie blach po każdym myciu, to również natłuszczanie. W tym celu doskonale sprawdzi się kawałek masła lub zwykły olej słonecznikowy/rzepakowy. Nasmaruj dokładnie blachę piekarnika i pozostaw na kilka minut, po czym przetrzyj ją tak, by zostawić na niej tylko minimalną warstwę tłuszczu. Taki zabieg ochroni blachę przed korodowaniem, a tym samym wydłuży jej żywotność.


Oceń artykuł

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić!

Średnia ocena 4.3 / 5. Liczba głosów: 6

Dotychczas brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne Inline
Wyświetl wszystkie komentarze
0
Będę wdzięczny za komentarze.x