Roboty kuchenne Kenwood z każdym dniem zyskują coraz większą popularność. Swoją sławę zawdzięczają prostej obsłudze i innowacyjnym rozwiązaniom technologicznym, ale przede wszystkim – ogromnej ilości oferowanych funkcji. Jedną z nich jest na przykład możliwość przyrządzenia makaronu w domowych warunkach. Do tego celu służą dwa typy akcesoriów: przystawki i kształtki. Czym się różnią? Jakie mają rodzaje? Podpowiadamy!
O przystawkach słów kilka
Na początek warto przedstawić specyfikację opisywanych elementów, które – choć służą do tego samego – znacząco różnią się budową oraz przeznaczeniem. Przystawka do wyrabiania makaronu jest w pełni autonomicznym akcesorium, montowanym w gnieździe wolnych obrotów. Wyglądem przypomina niewielki wałek i służy do wyrabiania makaronów długich i płaskich, np. spaghetti, tagliolini.
Większość przystawek do popularnych modeli robotów kuchennych Kenwood, takich jak Cooking Chef czy Chef XL, posiada bardzo podobne parametry. Są wykonane ze stali nierdzewnej, a po bokach mają zamontowane specjalne kółka, które blokują pył i inne zanieczyszczenia przed wpadaniem do środka. Ciasto przechodzi przez precyzyjne otwory – regulowane pod wybraną grubość – gdzie jest równo docinane po bokach. W efekcie powstaje gładki, domowy makaron.
Czym jest kształtka do makaronu?
Kształtka do makaronu, zwana inaczej wykrojnikiem, w przeciwieństwie do wcześniej wspomnianego akcesorium, nie występuje samodzielnie. Montuje się ją na innej przystawce – najczęściej na maszynce do mielenia mięsa. To w rzeczywistości prosta tarcza z otworami, które są zaprojektowane pod konkretny kształt makaronu. Dostać można zarówno modele podstawowe, pozwalające na zrobienie spaghetti czy tagliatelle, ale również do bardziej skomplikowanych opcji, np. świderków.
W większości przypadków wykrojniki wykonane są z brązu, gdyż wówczas struktura gotowego produktu jest delikatnie chropowata, a co za tym idzie – lepiej przylegają do niej sosy oraz dodatki. W chwili obecnej Kenwood oferuje 13 kształtek do różnych rodzajów makaronu.
Rodzaje przystawek do makaronu
Tak jak już wcześniej wspomnieliśmy, przystawki pozwalają głównie na wytwarzanie makaronów długich. Wynika to ze specyficznej budowy akcesorium oraz tego, że z założenia może być ono wykorzystywane podczas produkcji na większą skalę – na przykład w restauracjach. Teraz czas przedstawić najpopularniejsze rodzaje przystawek!
- KAX980ME do makaronu płaskiego – jest to podstawowa wersja akcesorium, która służy do przyrządzania tradycyjnych, prostych nitek, na przykład do zup. Ze względu na osiem poziomów regulacji grubości, uda się stworzyć zarówno grube wstążki, jak i ultra cienkie niteczki.
- KAX984ME do spaghetti – ten charakterystyczny makaron stanowi podstawę bardzo wielu dań, a z przystawką Kenwood uda się stworzyć go również w domu, nie trącąc ani na równości brzegów, ani na wyjątkowej strukturze.
- KAX983ME do trenette – trenette to wąskie, płaskie i długie nitki, najczęściej wykorzystywane do dań z pesto bądź fasoli. Akcesorium oferuje przygotowanie makaronu o szerokości 3,5 mm.
- KAX981ME do fettuccine – te płaskie wstążki świetnie nadają się do sałatek oraz aromatycznych sosów. Trwałość, precyzja i proste czyszczenie gwarantują wygodę użytkowania, natomiast profesjonalny mechanizm – idealny kształt.
Rodzaje kształtek
W przypadku wykrojników sprawa wygląda trochę inaczej, ponieważ prosta budowa tarczy pozwala na zaoferowanie użytkownikowi wielu różnych kształtów. W zaciszu własnego domu można więc przygotować nawet najbardziej wymyślne rodzaje makaronu, który urozmaici codzienne posiłki. Kenwood oferuje między innymi kształtki:
- AT910002 do bigoli – długich nitek, przypominających spaghetti, jednak odrobinę grubszych (ok. 3 mm),
- AT910003 do casarecce, czyli zwiniętej i zagiętej ku górze rynienki,
- AT910005 do spaccatelli – szybkiego do ugotowania makaronu w postaci niewielkich kolanek,
- AT910007 do pappardelle – długich, płaskich i szerokich wstążek,
- AT910010 do fusilli, inaczej zwanego świderkami, czyli trzech spiralnie połączonych skrzydełek,
- AT910011 do conchiglette – szerokich w środku, ale zwężających się na końcach muszelek,
- AT910012 do bucatini, rodzaju spaghetti z niewielką dziurką w środku, ciągnącą się przez całą długość nitki,
- AT910013 do orecchiette – uszek, świetnie pasujących do bogatych i aromatycznych sosów warzywnych.
Jak więc widać, marka Kenwood stawia na szeroką ofertę dodatkowych akcesoriów do swoich robotów kuchennych, dzięki którym gotowanie będzie jeszcze prostsze i przyjemniejsze. Kształtki oraz przystawki do makaronu dają pełną dowolność – nie trzeba ograniczać się już tylko do wyrobu klasycznych, prostych rodzajów tego popularnego dodatku. Warto mieć na uwadze, że do niektórych modeli urządzeń, np. Cooking Chef (KM09x), należy dokupić specjalną przejściówkę do przystawek, ponieważ różni się sposób montażu.