W ostatnim artykule sprawdzaliśmy możliwości i funkcjonalność frytkownic beztłuszczowych. Opisywaliśmy sposób działania i efekty ich pracy w postaci przygotowanych frytek. Dziś dla porównania zobaczymy, co potrafi klasyczna frytkownica olejowa. Ciekawi? Bo my bardzo! No to do dzieła ?
Frytkownica olejowa
Na warsztat wzięliśmy frytkownicę Tefal o modelu FF175D71/87.
Urządzenie jest poręczne i estetyczne. Zatem pozostawione na kuchennym blacie, z pewnością wkomponuje się w wystrój kuchni. Frytkownica ma moc 1900 W. Jest wielofunkcyjna, bo przygotujesz w niej nie tylko frytki, ale także rybę, mięso i inne dania. Posiada możliwość regulacji temperatury odpowiedniej dla każdego rodzaju potrawy.
Jak przygotować frytki we frytkownicy Tefal?
Najważniejszymi składnikami są oczywiście frytki i olej. Nie ma znaczenia jakiej firmy będą to produkty. Wybierz takie, jak lubisz.
Podłączamy frytkownicę do kontaktu i włączamy ją przyciskiem.
Następnie wlewamy olej. Ważne jest, żeby wlać go odpowiednią ilość. Mniej więcej do kreski zaznaczonej poniżej.
Ustawiamy temperaturę odpowiednią dla przygotowania frytek. Jest ona wyraźnie zaznaczona na miarce – 170º.
Wyciągamy koszyk i zawieszamy go zaczepami na brzegu urządzenia. Po czym wsypujemy frytki.
Następnie zamykamy pokrywę i ustawiamy czas. Do przygotowania frytek będzie to ok. 11 minut. To zdecydowanie wystarczająco, żeby wyciągnąć chrupiące frytki.
Po upływie czasu wyciągamy koszyczek i ponownie zawieszamy zaczepami na obudowie frytkownicy Tefal tak, aby znajdujące się w środku frytki ociekły z tłuszczu. Jeśli chcesz, możesz wyłożyć je dodatkowo na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu.
Wnioski po testowaniu frytkownicy Tefal:
Frytki są chrupiące, rumiane i smaczne. Owszem, smak tłuszczu jest wyczuwalny, ale w końcu były smażone, a nie pieczone w piekarniku.
Sporym minusem jest unoszący się w powietrzu dym i nieprzyjemny zapach tłuszczu. Bez użycia okapu ciężko byłoby poradzić sobie z zapachem osiadającym w pomieszczeniu oraz na ubraniach.
Dodatkowo po otwarciu pokrywy, skraplająca się z tyłu urządzenia para wodna spada bezpośrednio na stół. Warto więc zabezpieczyć blat i położyć w tym miejscu ręcznik papierowy.
Czy polecamy? Jak wiadomo, frytki smażone w tłuszczu nigdy nie będą należały do dietetycznych potraw. Jednak wychodzimy z założenia, że wszystko jest dla ludzi i raz na jakiś czas można sobie pozwolić na taki rodzaj przekąski. My się zajadaliśmy! ?
Co robimy po wsypaniu frytek do koszyka?
Kiedy go opuszczam do frytkownicy nie mogę zamknąć pokrywy.
koszyk wadzi, czy pokrywa odbija?
Uchwyt jest składany.