Oceń artykuł
Kliknij gwiazdkę, aby ocenić!
Średnia ocena 4.2 / 5. Liczba głosów: 14
Dotychczas brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.
katarzyna | 10 lutego 2017
Problemem, z którym właściciele lodówek spotykają się bardzo często jest szybkie wysychanie znajdującego się w nich jedzenia. Sytuacja ta nie zawsze musi oznaczać awarii, jeśli jednak wynika z usterki – oto jakie mogą być przyczyny i w jaki sposób możemy pozbyć się tego problemu.
Duży wpływ na to, jak długo produkty pozostają świeże, ma sposób ich przechowywania. Warto wyposażyć się w, najlepiej szklane, pojemniki czy torebki lub zwyczajnie zamykać oryginalne opakowania.
W przypadku lodówek typu no frost mamy do czynienia ze stałą regulacją poziomu wilgoci w komorach. Oznacza to, że woda z produktów jest po prostu wyrzucana na zewnątrz wraz z wilgotnym powietrzem. To wada tego typu rozwiązania, z którą należy się liczyć, jeśli marzy nam się takie właśnie urządzenie.
Za to, że produkty szybko wysychają mogą odpowiadać nieszczelne drzwi do lodówki – spróbujmy przeczyścić uszczelkę . Jeśli jest zużyta lub uszkodzona dobrze byłoby wymienić ją na nową. Jeśli to również nie pomoże, będzie to oznaczało, że przyczyna tkwi gdzieś indziej.
Jeśli nowa lodówka wysusza jedzenie szybciej niż stara i sytuacja nie dotyczy urządzenia no frost warto sprawdzić ustawienia temperatury. Dla chłodziarki powinna ona wynosić ok +4-5°C, dla zamrażalnika około –18°C, lub według zaleceń producenta. Spróbujmy zmienić ustawienia. Istnieje duża szansa, że w ten sposób uda się wyeliminować problem.
aha!ale no frost lepszy niz mlot i imadło 🙂 pozdrawiam dziekuje ekspertom