Produkty w lodówce szybko wysychają

katarzyna | 10 lutego 2017

Problemem, z którym właściciele lodówek spotykają się bardzo często jest szybkie wysychanie znajdującego się w nich jedzenia. Sytuacja ta nie zawsze musi oznaczać awarii, jeśli jednak wynika z usterki – oto jakie mogą być przyczyny i w jaki sposób możemy pozbyć się tego problemu.


Niepoprawne przechowywanie

Duży wpływ na to, jak długo produkty pozostają świeże, ma sposób ich przechowywania. Warto wyposażyć się w, najlepiej szklane, pojemniki czy torebki lub zwyczajnie zamykać oryginalne opakowania.

  • Produkty takie, jak sery i wędliny często zostawiamy w otwartych opakowaniach. Zamiast tego, po otwarciu można przełożyć je do zamykanego pojemnika.
  • Owoce oraz warzywa powinny być z kolei umieszczane w przeznaczonej do tego szufladzie, która znajduje się na dole komory chłodziarki. Ograniczy to przepływ powietrza, który wysusza produkty. Dodatkowo, jeżeli szuflada posiada funkcję regulacji wilgotności, warto ustawić zobaczyć, które ustawienia pozwolą zachować świeżość na dłużej.
  • Organizuj jedzenie względem daty przydatności do spożycia. Te produkty, którym bliżej do przeterminowania, powinny znajdować się na przodzie półek tak, aby zostały spożyte jako pierwsze.

Lodówka typu 'no-frost’

W przypadku lodówek typu no frost mamy do czynienia ze stałą regulacją poziomu wilgoci w komorach. Oznacza to, że woda z produktów jest po prostu wyrzucana na zewnątrz wraz z wilgotnym powietrzem. To wada tego typu rozwiązania, z którą należy się liczyć, jeśli marzy nam się takie właśnie urządzenie.

Nieszczelna uszczelka drzwi

Za to, że produkty szybko wysychają mogą odpowiadać nieszczelne drzwi do lodówki – spróbujmy przeczyścić uszczelkę . Jeśli jest zużyta lub uszkodzona dobrze byłoby wymienić ją na nową. Jeśli to również nie pomoże, będzie to oznaczało, że przyczyna tkwi gdzieś indziej.

Nieprawidłowa temperatura w komorach

Jeśli nowa lodówka wysusza jedzenie szybciej niż stara i sytuacja nie dotyczy urządzenia no frost warto sprawdzić ustawienia temperatury. Dla chłodziarki powinna ona wynosić ok +4-5°C, dla zamrażalnika około –18°C, lub według zaleceń producenta. Spróbujmy zmienić ustawienia. Istnieje duża szansa, że w ten sposób uda się wyeliminować problem.

Oceń artykuł

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić!

Średnia ocena 4.2 / 5. Liczba głosów: 13

Dotychczas brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Informacje zwrotne Inline
Wyświetl wszystkie komentarze
Piotr

aha!ale no frost lepszy niz mlot i imadło 🙂 pozdrawiam dziekuje ekspertom

1
0
Będę wdzięczny za komentarze.x