Oceń artykuł
Kliknij gwiazdkę, aby ocenić!
Średnia ocena 3.8 / 5. Liczba głosów: 40
Dotychczas brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.
katarzyna | 31 marca 2021
Aromatyczny zapach kawy, który wypełnia kuchnię o poranku, jest idealnym sposobem na udane rozpoczęcie dnia. Co jednak zrobić, kiedy zamiast przyjemnej woni, czuć jedynie nieprzyjemny smród? Być może pojawiła się pleśń w ekspresie do kawy. W poniższym artykule przeczytasz, dlaczego tak się dzieje.
Jednostka zaparzająca (zaparzacz) to bardzo ważna część każdego ekspresu, która ma stały kontakt ze zmielonymi ziarnami. Z tego względu z biegiem czasu ulega zabrudzeniu i wymaga przeczyszczenia, a także nasmarowania uszczelek. Jeżeli się tego nie robi, nagromadzony brud zaczyna się nawarstwiać i ostatecznie gnije, co powoduje postawanie pleśni. Do usunięcia zanieczyszczeń użyj wilgotnej ściereczki, a do uprzątnięcia resztek kawy – pędzelka.
Dostęp do zaparzacza jest bardzo prosty – w większości ekspresów wystarczy odchylić specjalną klapkę z boku obudowy i wyjąć część. Przy okazji można również sprawdzić stan kół zębatych oraz mikroprzełączników.
Do tacki ociekowej spływają resztki kawy i wody, natomiast do pojemnika wpadają mokre fusy. Wyrzucanie ich do śmierci oraz wylewanie brudnej zawartości tacy to standardowe czynności podczas użytkowania ekspresu, ale warto mieć na uwadze, że raz na jakiś czas potrzebne jest gruntowniejsze czyszczenie. Złogi brudu lubią zbierać się w rogach, co prowadzi do powstawania pleśni.
Zanieczyszczenia wpływają także na stan czujnika pływakowego, który na bieżąco odczytuje stan poziomu wody w tacce ociekowej. Jeżeli więc ekspres błędnie informuje o konieczności jej opróżnienia, być może pokrył się pleśnią i podaje złe informacje.
Uszczelki (o-ringi) odpowiadają za prawidłowy obieg wody w urządzeniu. Dbają o to, aby nie dochodziło do wycieków, które mogłyby uszkodzić delikatnie podzespoły. Są elementami eksploatacyjnymi, czyli wraz z upływem czasu tracą swoje właściwości. Sparciała bądź pęknięta uszczelka będzie powodem niewielkiego wycieku który może doprowadzić do powstania pleśni wewnątrz urządzenia.
W środku każdego ekspresu do kawy znajduje się szereg wężyków, odpowiadających chociażby za transport wody. Ich niewielkie rozmiary sprawiają, że łatwo mogą ulec zatkaniu, na przykład wapiennymi osadami czy brudem z instalacji hydraulicznej. Dobrze jest od czasu do czasu sprawdzić stan rurek i wężyków połączeniowych, aby usunąć ewentualne złogi z zanieczyszczeń, które są częstą przyczyną pleśni.
Podstawowym zabiegiem konserwacyjnym w ekspresie jest odkamienianie. To dzięki niemu kawa dobrze smakuje, bowiem zwalcza nie tylko kamień (wapienne osady), ale również niweluje inne zanieczyszczenia z instalacji wodnej. Proces ten zaleca się wykonywać raz na miesiąc, aby wężyki, dysze i inne podzespoły były czyste, a co za tym idzie – wydajne.
Ignorowanie komunikatu o odkamienianiu może doprowadzić zarówno do tego, że powstanie pleśń w ekspresie do kawy, jak również do zmniejszenia jego żywotności ze względu na awarię poszczególnych podzespołów. Zakamieniona grzałka czy pompa prędzej czy później się zepsuje.
W tych modelach urządzeń, które pozwalają na spienianie mleka, trzeba pamiętać o czyszczeniu obiegu mlecznego. To system dysz, rurek i węży, dzięki którym można później cieszyć się pysznym latte czy cappuccino. Mleko jest tłuste, a co za tym idzie, zostawia po sobie tłuste osady. Jeżeli nie będą na bieżąco usuwane – powstanie pleśń w ekspresie do kawy.
Filtr, umieszczany w pojemniku na wodę, ma za zadanie usuwać z niej kamień i drobne zanieczyszczenia, które mogłyby wpłynąć zarówno na smak kawy, jak i zdrowie człowieka. Wymienia się go zazwyczaj raz w miesiącu, aby zachować pełną efektywność. Kiedy się o tym zapomni, w zbiorniku zacznie gromadzić się brud.