Płyta ceramiczna i indukcyjna – czym się różnią?

aleksandra | 9 kwietnia 2021

Stoisz przed wyzwaniem urządzenia swojej kuchni i nie wiesz, jaki rodzaj płyty wybrać? Na rynku są dwie, które cieszą się ogromną popularnością wśród klientów – płyta ceramiczna i indukcyjna. Sprawdzimy więc, czym się od siebie różnią, jakie mają cechy oraz która z nich jest lepsza, by ułatwić podjęcie decyzji.

Jak działa indukcja?

Cały sekret tkwi w budowie, która opiera się na umieszczonych pod płytą zwojach, wykonanych z miedzianego drutu. Przez te cewki płynie prąd elektryczny, odpowiadający za wytwarzanie pola magnetycznego – a to w konsekwencji daje ciepło. Kluczowe w tym systemie są garnki do gotowania, bowiem płyta reaguje tylko na naczynia ze specjalnego materiału, jakim jest stal ferromagnetyczna. Zatem nie nagrzewa się na całej powierzchni, a jedynie w obrębie garnka.

Jak dbać o płytę ceramiczną

System ten ma wiele zalet:

  • Oszczędność: indukcja zużywa tylko tyle energii, ile potrzeba do ogrzania konkretnych miejsc, w których znajduje się garnek ze stali ferromagnetycznej;
  • Bezpieczeństwo: z racji tego, że ciepło wytwarza się tylko w obrębie garnka, nie ma obaw o poparzenie;
  • Krótszy czas gotowania: przygotowanie potrawy na kuchni indukcyjnej pochłania o 30% mniej czasu, niż przy standardowej kuchence gazowo-elektrycznej.

Jeśli zaś chodzi o wady, to główną z nich jest cena. Sama płyta indukcyjna nie należy do najtańszych zakupów, a do tego trzeba jeszcze doliczyć koszt garnków. W ogólnym zarysie korzystanie z indukcji wychodzi jednak energooszczędniej.

Jak działa płyta ceramiczna?

Płyta ceramiczna i indukcyjna różnią się przede wszystkim systemem grzewczym. W ceramice zamontowane są lampy halogenowe albo specjalne spiralne grzałki elektryczne, które odpowiadają za wytworzenie ciepła i przenoszenie go na naczynia. Dlatego też nie potrzeba w tym przypadku dodatkowych garnków. Minusem, który od razu rzuca się w oczy, jest wydłużony czas nagrzewania się płyty w porównaniu z indukcją i do tego dłuższy czas stygnięcia.

Płyta ceramiczna w kuchni

Płyta ceramiczna i indukcyjna – którą wybrać?

Wszystko zależy oczywiście od indywidualnych preferencji. Jeżeli chodzi zaś o kwestie techniczne, płyta indukcyjna jest o wiele praktyczniejsza i wychodzi zdecydowanie na plus. Ceramika sprawdzi się raczej u tych osób, które nie są fanami grzania potraw przy pomocy pola magnetycznego. Poniżej krótkie porównanie klasycznych modeli czteropalnikowych:

Płyta indukcyjnaPłyta ceramiczna
Cena od 900 złCena od 700 zł
Wymaga specjalnych garnkówMożna używać tradycyjnych garnków
Krótszy czas nagrzewaniaNagrzewanie znacznie wydłużone
Dużo innowacyjnych technologiiGłównie podstawowe funkcje
Różne kolory Mały wybór kolorystyczny (głównie czarne)
Nagrzewa się jedynie pole pod garnkiemNagrzewa się cała płyta
Sterowanie: sensorowe lub dotykoweSterowanie: sensorowe lub dotykowe

Jak działa płyta indukcyjna

Oceń artykuł

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić!

Średnia ocena 4.8 / 5. Liczba głosów: 8

Dotychczas brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments