Stoisz przed wyzwaniem urządzenia swojej kuchni i nie wiesz, jaki rodzaj płyty wybrać? Na rynku są dwie, które cieszą się ogromną popularnością wśród klientów – płyta ceramiczna i indukcyjna. Sprawdzimy więc, czym się od siebie różnią, jakie mają cechy oraz która z nich jest lepsza, by ułatwić podjęcie decyzji.
Jak działa indukcja?
Cały sekret tkwi w budowie, która opiera się na umieszczonych pod płytą zwojach, wykonanych z miedzianego drutu. Przez te cewki płynie prąd elektryczny, odpowiadający za wytwarzanie pola magnetycznego – a to w konsekwencji daje ciepło. Kluczowe w tym systemie są garnki do gotowania, bowiem płyta reaguje tylko na naczynia ze specjalnego materiału, jakim jest stal ferromagnetyczna. Zatem nie nagrzewa się na całej powierzchni, a jedynie w obrębie garnka.
System ten ma wiele zalet:
- Oszczędność: indukcja zużywa tylko tyle energii, ile potrzeba do ogrzania konkretnych miejsc, w których znajduje się garnek ze stali ferromagnetycznej;
- Bezpieczeństwo: z racji tego, że ciepło wytwarza się tylko w obrębie garnka, nie ma obaw o poparzenie;
- Krótszy czas gotowania: przygotowanie potrawy na kuchni indukcyjnej pochłania o 30% mniej czasu, niż przy standardowej kuchence gazowo-elektrycznej.
Jeśli zaś chodzi o wady, to główną z nich jest cena. Sama płyta indukcyjna nie należy do najtańszych zakupów, a do tego trzeba jeszcze doliczyć koszt garnków. W ogólnym zarysie korzystanie z indukcji wychodzi jednak energooszczędniej.
Jak działa płyta ceramiczna?
Płyta ceramiczna i indukcyjna różnią się przede wszystkim systemem grzewczym. W ceramice zamontowane są lampy halogenowe albo specjalne spiralne grzałki elektryczne, które odpowiadają za wytworzenie ciepła i przenoszenie go na naczynia. Dlatego też nie potrzeba w tym przypadku dodatkowych garnków. Minusem, który od razu rzuca się w oczy, jest wydłużony czas nagrzewania się płyty w porównaniu z indukcją i do tego dłuższy czas stygnięcia.
Płyta ceramiczna i indukcyjna – którą wybrać?
Wszystko zależy oczywiście od indywidualnych preferencji. Jeżeli chodzi zaś o kwestie techniczne, płyta indukcyjna jest o wiele praktyczniejsza i wychodzi zdecydowanie na plus. Ceramika sprawdzi się raczej u tych osób, które nie są fanami grzania potraw przy pomocy pola magnetycznego. Poniżej krótkie porównanie klasycznych modeli czteropalnikowych:
Płyta indukcyjna | Płyta ceramiczna |
---|---|
Cena od 900 zł | Cena od 700 zł |
Wymaga specjalnych garnków | Można używać tradycyjnych garnków |
Krótszy czas nagrzewania | Nagrzewanie znacznie wydłużone |
Dużo innowacyjnych technologii | Głównie podstawowe funkcje |
Różne kolory | Mały wybór kolorystyczny (głównie czarne) |
Nagrzewa się jedynie pole pod garnkiem | Nagrzewa się cała płyta |
Sterowanie: sensorowe lub dotykowe | Sterowanie: sensorowe lub dotykowe |
Gdy czlowiek nie wie co mowi to czesto mowi byle co i wprowadza ludzi w blad. Plyta ceramiczna i indukcyjna – czym sie roznia? Blad logiczny. Rownie glupie byloby pytanie; czym sie rozni plyta elektryczna od kablowej? Calkowity bezsens. A wielu powiela glupote. Mamy pare rozdzialow na typy; gazowa; elektryczna; na drewno itd. To ma sens. A czy to zrobione z metalu czy ceramiki, szkla czy plastiku to jest drugo lub pieciorzedne. Ale wsrod kuchenek elektrycznych mamy kilka typow i one maja swoje cechy; Wymienie kilka elektrycznych zrodel ciepla niekoniecznie dobrych do kuchenki; spiralna; indukcyjna; halogenowa; lukowa; laserowa itd. Wszystkie… Czytaj więcej »
Teoretycznie masz rację, praktycznie potocznie kuchenka ceramiczna nazywa się te które autor wymienił w artykule. Nawet w sklepach tak się je kategoryzuje. To trochę jak z żarówkami i źródłami światła. Ja nadal mówię żarówka na ledowe E27. Z pełną świadomością błędu technicznego.