Jak zrobić płyn dezynfekujący?

aleksandra | 18 marca 2020

Możliwość przygotowania płynu dezynfekującego samodzielnie to dobra opcja dla wszystkich osób, którym nie udało się dostać go w sklepie lub wolą skorzystać z domowych rozwiązań. Taki środek przyda się do odkażania rąk w miejscach publicznych, podczas domowych porządków oraz do zachowania prawidłowej higieny. W poniższym artykule prezentujemy kilka sposobów na to, jak zrobić płyn dezynfekujący przy pomocy prostych składników.

Podstawowe informacje o środkach antybakteryjnych

Najważniejszym składnikiem we wszelkich płynach, żelach czy piankach dezynfekujących jest alkohol, który ma silne działanie bakteriobójcze. Zalecane stężenie to od 60 do 80%. Środki antybakteryjne mogą zawierać zarówno jeden jego rodzaj (np. etanol) albo mieszaninę kilku różnych typów w odpowiednio dobranych proporcjach. Główne zalety wykorzystywania alkoholu jako środka antyseptycznego to:

  • Usuwanie bakterii i drobnoustrojów,
  • Częściowe lub całkowite działanie wirusobójcze,
  • Neutralizowanie grzybów.

Dostępne w sklepach płyny dezynfekujące nie wywołują podrażnień i są bezpieczne dla skóry – trzeba tylko pamiętać, aby była ona pozbawiona zadrapań, skaleczeń bądź innych urazów. Zaleca się również zrezygnowania z biżuterii (pierścionków, bransoletek). Jednakże najważniejszą zasadą jest to, by nie zapominać o regularnym myciu rąk.

Środków antyseptycznych warto używać wtedy, kiedy nie posiada się dostępu do bieżącej wody (np. w komunikacji miejskiej czy miejscach publicznych), natomiast korzystanie z tradycyjnego mydła wciąż pozostaje podstawowym zabiegiem higienicznym. Aby cieszyć się czystą i w pełni zdezynfekowaną skórą, należy więc zadbać o rozsądne stosowanie naprzemiennie tych dwóch sposobów.

1. Płyn dezynfekujący do rąk z żelem aloesowym – 100 ml

Podstawą w każdym zaprezentowanym przez nas przepisie będzie alkohol o wysokim stężeniu. W pierwszym z nich, do uzyskania 100 ml domowego środka antyseptycznego, posłużą składniki:

  • Żel aloesowy: 20 ml,
  • Gliceryna: 5 ml,
  • Woda utleniona: 5 ml,
  • Spirytus 95%: 70 ml.

Alkohol należy wlać do szklanego naczynia, pamiętając o właściwej proporcji – chodzi o zachowanie stężenia, które ma największą rolę w procesie zabijania bakterii. Następnie wystarczy zmieszać z nim glicerynę, spirytus oraz wodę utlenioną, a potem całość dokładnie wymieszać. Tak przygotowany produkt można przelać do butelki z dozownikiem bądź słoiczka. Nie zaszkodzi skorzystać z kilku kropel ulubionego olejku zapachowego.

Jak zrobić płyn dezynfekujący

2. Środek antyseptyczny do rąk z przepisu WHO – 10 l

Na żel dezynfekujący przepis podała również Światowa Organizacja Zdrowia, czyli WHO. Trzeba mieć tylko na uwadze, że to formuła na przygotowanie bardzo dużej jego ilości, bo aż 10 litrów. Co będzie potrzebne?

  • Alkohol izopropylowy 99,8%: 7,515 l,
  • Woda utleniona: 417 ml,
  • Gliceryna 145 ml,
  • Woda destylowana lub przegotowana.

Wszystkie podane wyżej składniki (oprócz ostatniego) należy zmieszać ze sobą w sporej wielkości pojemniku i ewentualnie uzupełnić przegotowaną wodą w taki sposób, by uzyskać zalecane 10 litrów. Tak przygotowany płyn antybakteryjny można rozlać do niewielkich butelek i rozdysponować wśród rodziny czy współpracowników.

Jak zrobić płyn dezynfekujący

3. Preparat do dezynfekcji powierzchni – 100 ml

Oczywiście oprócz własnej skóry, warto również usuwać drobnoustroje i bakterie z przedmiotów codziennego użytku, a w szczególności takich, których używa się najczęściej. W biurze są to na pewno sprzęty komputerowe (myszka, klawiatura), w domu – obudowy urządzeń AGD, wyposażenie łazienki i toalety czy blaty w kuchni. Jak zrobić płyn dezynfekujący do powierzchni? Należy przygotować:

  • Spirytus 95%: 50 ml,
  • Alkohol izpropylowy: 20 ml,
  • Woda destylowana: 30 ml.

Tutaj również wystarczy jedynie zmieszać wszystko ze sobą i przelać do wygodnego pojemnika, np. butelki ze spryskiwaczem, a następnie można już przystępować do sprzątania.

Jak zrobić płyn dezynfekujący

Jak prawidłowo czyścić ręce płynem dezynfekującym?

Na początek należy wycisnąć taką ilość preparatu dezynfekującego, aby wystarczyła na odkażenie obu dłoni. Następnie czas na pocieranie – jedną dłonią o wnętrze drugiej i odwrotnie, podobnie ze stroną zewnętrzną. Jeśli chodzi o przestrzenie między palcami, je należy zdezynfekować umieszczając tam palce oraz ocierając o siebie przeplecione miejsca.

Na koniec zalecamy złapać kciuk jednej dłoni we wnętrze drugiej i pocierać ruchem obrotowym. Powtórzyć w ten sam sposób na drugiej ręce. Można pomóc sobie opuszkami palców. Płynu dezynfekującego nie należy zmywać ani wycierać, a jedynie odczekać, aż dobrze wchłonie się w skórę. Cały proces odkażania powinien trwać minimum 30 sekund.

dezynfekcja dłoni

Oceń artykuł

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić!

Średnia ocena 4.5 / 5. Liczba głosów: 8

Dotychczas brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

avatar
  Subscribe  
Powiadom o