Jak używać blendera w kuchni?

patrycja | 3 stycznia 2019

Blender to wielofunkcyjne urządzenie, które bardzo ułatwia codzienne przygotowywanie posiłków. Z pewnością znasz ten sprzęt nie od dziś, ale czy wiesz, jak używać blendera w kuchni? Wyróżniamy dwa rodzaje blenderów – ręczny i kielichowy.

Ten pierwszy jest bardzo praktyczny, zajmuje niewiele miejsca, a dzięki wymiennym końcówkom pomoże w rozdrabnianiu, ubijaniu i miksowaniu. Nie potrzebujesz do niego specjalnego naczynia, więc jeśli chcesz zrobić zupę krem, to wykorzystujesz garnek, w którym znajduje się zupa. Z kolei drugi z blenderów – kielichowy, jest większych gabarytów, ale posiada też więcej funkcji i większą moc.

Jak używać blendera w kuchni?

Ten ręczny to banalnie prosta rzecz. Jest podstawa, którą trzymamy w ręce i do niej montujemy wymienne końcówki. Sprawa prosta i nie sprawiająca problemu. Obroty są spore, więc na blendowanie wielu potraw czy owoców jak najbardziej wystarczy. Natomiast blender kielichowy składa się z podstawy, na którą montujemy dzbanek z pokrywą. Do dzbanka wrzucamy wszystkie produkty, które chcemy rozdrobnić i wybieramy odpowiedni program. Blendery kielichowe są wielozadaniowe. Poradzą sobie nie tylko z rozdrabnianiem składników na smoothie, ale także kruszeniem lodu, czy nawet mieleniem orzechów na masło orzechowe.

Zasady bezpieczeństwa

Pamiętaj, że każdy blender, bez różnicy czy ręczny czy kielichowy, ma bardzo ostre noże, które mogą zrobić krzywdę. Jeśli zatem masz w domu małe dzieci, nie zostawiaj urządzenia w zasięgu tych małych rączek. Może to być naprawdę niebezpieczne. Warto o tym pomyśleć już na etapie zakupu urządzenia i wybrać takie, które jest wyposażone w funkcje blokady przed dziećmi. To bardzo praktyczne rozwiązanie, zapewniające Tobie komfort, a dziecku bezpieczeństwo. Pamiętaj żeby używać blendera bezpiecznie.

Który lepszy?

Ciężko jest odpowiedzieć na pytanie, który z tych blenderów jest lepszy, bo oczywiście zależy to od potrzeb użytkownika. Jeśli chcesz używać blendera sporadycznie, do zmiksowania drobnych produktów, wybierz blender ręczny. Jest poręczny, zajmuje mniej miejsca i łatwiej go myć po zakończonej pracy.

Jeśli natomiast szukasz pomocnika kuchennego na wielu płaszczyznach, który szybko poradzi sobie z różnymi zadaniami kulinarnymi, to wybierz blender kielichowy. Jest stabilny, ma większą moc, a co za tym idzie, większe możliwości. Pamiętaj też, że możesz wybrać zestaw, czyli blender ręczny z kompletem końcówek i pojemników. Dzięki temu rozwiązaniu, masz wszystko pod ręką – blender ręczny do szybkiej pracy oraz zestaw przyrządów do zadań specjalnych.

Oceń artykuł

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 3

Dotychczas brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

avatar
  Subscribe  
Powiadom o