Kwaśna kawa z ekspresu

marta | 24 sierpnia 2023

Kwaśna kawa z ekspresu

Kawa to trunek, którego smaku zdecydowanie nie można podrobić. Aromatyczne mieszanki stanowią idealne rozwiązanie dla osób spracowanych. Często do przygotowania „czarnego trunku” wykorzystuje się ekspres ciśnieniowy. Jednak co w sytuacji, kiedy urządzenie przestaje pracować prawidłowo i do naszego kubka trafia kwaśna kawa z ekspresu?
Taka sytuacja może przydarzyć się każdemu i właśnie dlatego powinieneś poznać jej przyczyny – dzięki temu dowiesz się, jak zapobiegać takim problemom. Przeczytaj i dowiedz się, dlaczego kawa z ekspresu jest kwaśna.

jak-odkamienic-ekspres-cisnieniowy-e1526995611690

Nieodpowiednia temperatura wody

Ekspres to urządzenie, które opiera swoje działanie na elementach grzewczych. Jeśli któryś z nich ulegnie usterce lub uszkodzeniu, efektem może być właśnie kwaśna w smaku kawa. Dzieje się tak ze względu na nieodpowiednią temperaturę wody podczas parzenia, co bardzo odbija się na smaku. W takim wypadku należy sprawdzić stan całego bloku grzewczego – właściwe rozpoznanie problemu pomoże go rozwiązać.

Warto jednak pamiętać, że temperatura wody nie wpływa na skracanie lub wydłużanie czasu ekstrakcji, czy parzenia. Ma jednak wpływ na to, jak szybko kawa rozpuszcza się. Kiedy temperatura wody jest zbyt niska, aromat kawy nie zostaje prawidłowo wydobyty, co skutkuje kwaśnym smakiem.
Idealna temperatura wody do parzenia kawy to 90-96 stopni Celsjusza. Dzięki temu, że nie jest wrząca, uzyskujemy bardziej aromatyczną kawę z delikatną jasnobrązową pianką.

Grzałki do ekspresów do kawy

Pojemnik na wodę do ekspresu do kawy Philips

Niewystarczająca ilość wody

Choć temperatura wody zdecydowanie bardziej wpływa na smak kawy, to ważna jest także jej ilość. Proporcje mają ogromne znaczenie i jeśli nie zapewnisz tych prawidłowych do wydobycia aromatu kawy, będzie ona znacznie odbiegać smakiem od zaparzonej prawidłowo.

Pojemniki do ekspresów do kawy

dlaczego kawa jest kwaśna z ekspresu

Nieodpowiedni czas zaparzania

Czas parzenia kawy jest jednym z najważniejszych czynników, odpowiadających za jej smak. Aby wiedzieć jak długo powinna być parzona Twoja kawa, warto sprawdzić w instrukcji dołączonej do urządzenia lub zwyczajnie poczytać o konkretnych typach. Jeśli czas parzenia przez Ciebie kawy odbiega od tego, jak faktycznie powinno to wyglądać, nie będziesz w pełni zadowolony ze smaku.
Jeśli nie parzysz kawy wystarczająco długo, nie ma odpowiedniej ilości czasu na to, aby ciepło wydobyło złożone smaki i aromaty ziaren, równocześnie równoważąc kwasowość. W zależności od używanego sprzętu do parzenia kawy oraz tego, jaki rezultat chciałbyś uzyskać, czas parzenia będzie różny.

Brudny ekspres

Higiena sprzętów domowych, w tym ekspresu jest niezwykle ważna. Wpływa zarówno na smak, jak i zapach, a także kolor czy też mętność naparu. Szczególnie, jeśli chodzi o stare ekspresy. Dlatego dbanie o ich czystość, lub zaniedbywanie jej, może w znaczących sposób odbić się na smaku kawy. Jeśli Twój ekspres parzy kwaśną kawę, powinieneś wyposażyć się w odpowiednie środki i jak najdokładniej go wyczyścić. Może się okazać, że to właśnie tak z pozoru drobna sprawa, jak zalegający osad czy pozostałości, były winowajcami zepsutego smaku.

Jednym z głównych kroków konserwacji, jest odkamienianie ekspresu. Zabieg, oczywiście w zależności od częstotliwości użytkowania urządzenia, powinno wykonywać się średnio raz na miesiąc lub co 200/250 filiżanek kawy. Ważne, abyś dobrał odpowiedni środek do odkamieniania i przeprowadził czyszczenie zgodnie z instrukcjami. Po prawidłowo przeprowadzonym odkamienieniu będziesz mógł zauważyć poprawiony smak, kolor oraz aromat naparu.

Zaparzacz jest jednym z podzespołów, na który warto zwrócić szczególną uwagę podczas czyszczenia urządzenia. Jest to element, który ma bezpośredni kontakt ze zmielonymi ziarnami kawy. Na jego powierzchni mogą więc gromadzić się resztki i osady, które z czasem zaczną gnić i pleśnieć. Zarówno uzyskanie dostępu, jak i samo wyczyszczenie zaparzacza, jest bardzo proste. W większości modeli ekspresów wystarczy odchylić klapkę z boku, a następnie wyjąć część. Do usunięcia osadu możesz użyć małej szczoteczki, po czym przeczyścić zaparzacz wilgotną ściereczką lub pod bieżącą wodą.

Pod kątem pleśni warto sprawdzić także wężyki, odpowiadające za transport m.in wody w ekspresie. Ze względu na ich niewielkie rozmiary, nie potrzeba wiele, aby doszło do zatkania, zarówno poprzez pleśń, jak i wapienne osady czy inne zanieczyszczenia.

Kolejnym grzechem użytkowników jest niewymienianie filtra. Ma on swoje miejsce w pojemniku na wodę, a jego rolą jest pozbywanie się kamienia, osadów i zanieczyszczeń, które odpowiedzialne są za pogorszony smak kawy. Powinien zostać wymieniany średnio raz na miesiąc.

Dodatkowo, jeśli Twój ekspres posiada opcję spieniania mleka, powinieneś pamiętać o regularnym usuwaniu zabrudzeń z obiegu mlecznego. W przypadku nie usunięcia ich, tłuste osady zaczną tworzyć pleśń, a także wydzielać nieprzyjemny zapach z urządzenia. Dlatego najlepiej robić to systematycznie, a co jakiś czas pamiętać o użyciu specjalnego preparatu, który jest przeznaczony właśnie do mycia obiegu mleka.

Nieprzyjemny zapach w ekspresie do kawy

Nieświeże ziarna

Jeśli żaden z poniższych punktów nie dotyczy Ciebie, a Ty dalej zastanawiasz się dlaczego kawa z ekspresu jest kwaśna, problem może dotyczyć samych ziaren. Nieważne jak idealny jest Twój sposób parzenia i jak zachęcająco wyglądają ziarna – nie będą one świeże w nieskończoność. Po prażeniu, bardzo szybko zaczynają one tracić swoją świeżość i trzeba z nich skorzystać zanim całkiem stracą aromat.
Przechowywanie kawy w hermetycznie zamykanych pojemnikach może przedłużyć jej świeżość, spowalniając proces utleniania. Mimo to, ziarna powinieneś spożyć w ciągu około 4 do 5 tygodni. Po upłynięciu tego czasu, możesz poczuć, że kawa zaczyna kwaśnieć, odbierając Ci przyjemność z picia.

Rodzaje ekspresów do kawy

Rodzaje kawy

Jest różnica między kwaśnością, którą charakteryzuje się zależała kawa, a kwasowością, która jest typowym dla wielu rodzajów kaw posmakiem. Podczas, gdy kwaśność oznacza niską jakość naparu, kwasowość to coś, czym szczycą się dobre rodzaje prawidłowo zaparzonej kawy – zwłaszcza pochodzącej z Afryki. Właśnie ten kwaskowy, przypominający cytrusy, posmak tworzą kwasy alifatyczne, jak np. kwas jabłkowy. Jednym z rodzajów, który wyróżnia się taką nutą smakową, jest Arabica. Największą kwasowość kawy będziesz w stanie wydobywać z kawy palonej jasno, zwłaszcza parząc ją metodami przelewowymi.

W przypadku, w którym kwasowość – nie mylić z kwaśnością – jest efektem pożądanym, ważne jest prawidłowe przechowywanie, aby posmak nie zginął. Zbyt długo przechowywana kawa traci aromat i robi się kwaśna lub zwyczajnie bez smaku. Jak jednak zachować ten dobry rodzaj kwasowości podczas przechowywania? Nie wystawiaj kawy na promienie słoneczne („nie” dla przezroczystych, szklanych słoików), ani na wilgoć. Pamiętaj też, że ta zmielona utrzyma aromat znacznie krócej niż ziarna, a więc miel w miarę potrzeby.

Jeśli odróżniasz kwaśność od kwasowości, tym drugim charakteryzuje się wiele rodzajów kaw z różnych rejonów świata. W których z nich będziesz mógł wyczuć to najintensywniej? Najlepsze kawy z wyraźną kwasowością znajdziesz w Kenii, Etiopii (niska lub średnia kwasowość) oraz Burundi. Robusta z Ugandy charakteryzuje się mocną kwasowością, podobnie jak ostrość tego posmaku kawy z Tanzanii. Wyraźną kwasowość posmakujesz także w kawach z Gwatemali. Próbuj różnych i znajdź smak, który najlepiej Ci odpowiada.

Oceń artykuł

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić!

Średnia ocena 3.4 / 5. Liczba głosów: 24

Dotychczas brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

Subscribe
Powiadom o
guest
7 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Informacje zwrotne Inline
Wyświetl wszystkie komentarze
Karo

Tekst kulawy językowo, pozbawiony konkretów, dałoby się go streścić w pięciu punktach. Zmieńcie copywritera.

Jolanta

Czytaj między wierszami: to poradnik a nie poemat. Pozdrawiam!

Anka

Temperatura wody ma być wyższa, czy niższa? Same prawdy objawione, a pomocy w rozwiązaniu problemu nie ma!

Patrycja

Proszę o wysłanie zdjęcia tabliczki znamionowej i opisanie problemu, postaramy się coś podpowiedzieć.

Mariusz

Impressa C5 – kwaśna kawa. Ekspres czyszczony regularnie , filtr wody wymieniany zgodnie z instrukcją. Co może być przyczyną ?

Patrycja

Czy sprawdzał Pan stan części odpowiadających za temperaturę wody? Grzałka i inne elementy grzewcze.

Jolanta

Kwaśność kawy określana jest też na opakowaniu. Polecam zwrócić uwagę przy zakupie.

7
0
Będę wdzięczny za komentarze.x