Dużo czasu spędzasz w kuchni? Jeśli tak, to zapewne ważna jest dla Ciebie jakość sprzętów, z których na co dzień korzystasz. A jeśli sporo gotujesz, to pewnie tak samo istotne jest dla Ciebie wykonanie naczyń, w których przygotowujesz potrawy. Nie ma co ukrywać, że ważne jest nie tylko to, co ostatecznie ląduje na Twoim talerzu, ale także to, w czym swój obiad gotujesz. Dlatego warto zwracać uwagę na jakość. Dobrym pomysłem są zatem garnki ze stal nierdzewnej. Ale, żeby służyły jak najdłużej, trzeba o nie dbać. Jak?
Czym są garnki ze stali nierdzewnej?
To komplet naczyń, służący, jak inne garnki, do gotowania. Różnica polega na tym, że są wykonane ze stali nierdzewnej, czyli wysokiej jakości materiału o specjalnych właściwościach. Najważniejszym jest z pewnością odporność na korozję. Taki efekt uzyskuje się dzięki wprowadzeniu na etapie produkcji dodatków stopowych. W przypadku stali nierdzewnej tym dodatkiem jest chrom. Jednak trzeba pamiętać, że o ten materiał również trzeba dbać. Bo nierdzewny nie oznacza „nieśmiertelny”.
Jak je pielęgnować?
Zacznijmy od początku, czyli od tego, co należy zrobić przed pierwszym użyciem. Koniecznie umyj garnki ze stali nierdzewnej po zakupie. Najlepiej w ciepłej wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń. Nie używaj żadnych agresywnych detergentów, ani ostrych gąbek do mycia, tzw. „druciaków”. Mogą one porysować powierzchnię garnka. Potem możesz zagotować wodę. Jednak tu pamiętaj o soli – nie dodawaj jej do zimnej wody. Może to spowodować powstanie plam na dnie garnka.
UWAGA! Pod żadnym pozorem nie wolno zalewać gorącego garnka zimną wodą! Może to doprowadzić do trwałej deformacji naczynia.
Uważaj podczas gotowania!
- Przede wszystkim bardzo ważne jest, aby ustawiać garnki ze stali nierdzewnej centralnie w na źródle ciepła tak, aby rozprowadzało się ono równomiernie po powierzchni. Dobieraj odpowiednio wielkość palnika do rozmiarów garnka.
- Poza tym nigdy nie nagrzej zbyt mocno pustych garnków. Postaraj się w miarę szybko oddać tłuszcz (olej, masło, oliwa) lub napełnić garnek wodą.
- Mieszaj często potrawę, która gotujesz w garnku. Staraj się nie doprowadzić do przypalenia jedzenia.
- Nie przechowuj jedzenia w garnkach. Zdecydowanie lepiej jest przełożyć je do pojemnika i schować do lodówki.