Dlaczego warto mrozić żywność?

katarzyna | 8 marca 2019

Mrożonki to popularny sposób przechowywania żywności. Często robimy zapasy w zamrażarce konserwując w ten sposób nie tylko owoce czy warzywa, ale także mięso, ryby i wiele innych produktów spożywczych. Jest to znany od wieków, sprawdzony sposób na zdrowe zapasy jedzenia. A czy wiesz, dlaczego warto mrozić żywność? Jak robić to poprawnie? Czego unikać podczas przygotowywania mrożonek?

Dlaczego warto mrozić żywność?

Badania prowadzone na temat mrożonek dowodzą, że taki sposób konserwacji jest bardzo zdrowy. Opóźnia psucie się jedzenia i hamuje rozwój mikroorganizmów. To dlatego, że bakterie w zamrażarce mają odcięty dostęp do wody, która jest im tak niezbędna do rozwoju. Stąd też często zamrażamy mięso, które ma krótki termin przydatności, by w ten sposób przedłużyć jego okres ważności. Dlatego też warto mrozić żywność.

Wygoda przede wszystkim

Dzisiejsze czasy charakteryzują się szybkim tempem życia. Jesteśmy w ciągłym biegu. A przygotowywanie mrożonek jest po prostu mniej czasochłonne. Wygodnie jest przecież pojechać raz w tygodniu na duże zakupy, poporcjować mięso na poszczególne dni i potem tylko wyciągać gotowe porcje na obiad. Wiele osób przed włożeniem mięsa do zamrażarki przyprawia je ulubiona mieszanką przypraw, aby jeszcze lepiej się zamarynowało. Prosty sposób na szybkie i zdrowe obiady.

Dlaczego warto mrozić żywność?

Powiew lata w środku zimy

Przygotowywanie mrożonek to też świetny sposób na zatrzymanie ulubionych smaków sezonowych owoców przez cały rok. Bo kiedy masz ochotę na pyszny koktajl z owoców leśnych, albo obłędne ciacho z truskawkami w środku zimy, to wystarczy wyciągnąć zapasy z zamrażarki. Mrożenie produktów pomaga zachować ich prawdziwy smak.

Dlaczego warto mrozić żywność?

Jak mrozić żywność?

Jest kilka zasad, które sprawią, że Twoje mrożonki zawsze będą odpowiednio przechowywane. Pamiętaj, żeby wszystkie produkty spożywcze układać ciasno w komorze. Dobrze jest też pakować je w odpowiednie pojemniki i torebki. Te próżniowe mogą nawet dwukrotnie wydłużyć przydatność danego produktu. Warto wpisać datę zamrożenia na każdym opakowaniu. Pamiętaj, że mrożonki mają swój termin w zamrażarce. To nie działa tak, że wrzucone dziś, możesz wyciągnąć na przykład za rok. Najdłuższy okres mrożenia nie powinien przekraczać 3 miesięcy.

Dlaczego warto mrozić żywność?

Oceń artykuł

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić!

Średnia ocena 3 / 5. Liczba głosów: 2

Dotychczas brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne Inline
Wyświetl wszystkie komentarze
0
Będę wdzięczny za komentarze.x