Kto z nas nie chciałby zachować świeżości oraz smaku potraw na dłużej? Wyobraź sobie, że to jest możliwe. Mało tego, to jest w zasięgu Twojej ręki! Dzięki takiemu urządzeniu jak FoodSaver możesz samodzielnie pakować swoją żywność zachowując przy tym wszystkie najważniejsze cechy produktów. Czy wiesz, na czym dokładnie polega działanie tego urządzenia i jakie zalety niesie korzystanie z niego? Jeśli nie to, koniecznie sprawdź poniżej!
Czym jest FoodSaver?
To inaczej urządzenie do próżniowego pakowania. Wygląda dość nie pozornie, bo jest to często niewielkich rozmiarów prostokątny sprzęt, trochę przypominający grill. Oczywiście są też większe modele i te już kształtem przywodzą na myśl maszynę do pisania albo drukarkę. J A tak już calkiem serio mówiąc, to jest to po prostu niewielka zgrzewarka do folii.
Jak działa zgrzewarka?
Obsługa urządzenia jest prosta i intuicyjna. Do całego procesu potrzebny będzie gotowy worek lub typowy rękaw do pieczenia, z którego zrobimy worek. Jeśli korzystasz z drugiej opcji, to najpierw musisz zabezpieczyć dolną część rękawa, czyli zgrzać dwie części tak, aby produkty z worka nie wypadły dołem. To kwestia kilku sekund i jednego guzika. Następnie pakujemy do środka żywność. Teraz wystarczy do urządzenia włożyć górną część worka i nacisnąć odpowiedni przycisk. Wówczas powietrze automatycznie zostanie wyssane ze środka, a potem FoodSaver zgrzeje worek uzyskując wcześniej odpowiednie ciśnienie. I gotowe! Twoje jedzenie jest już zapakowane próżniowo, czyli bez powietrza w środku.
Zalety korzystania z FoodSaver?
Niewątpliwą i najważniejszą zaletą jest zachowanie najcenniejszych wartości produktów spożywczych, do których należy świeżość, smak i zapach. Poza tym taki sposób zamykania jedzenia, pozwala na przechowywanie go znacznie dłużej, niż w standardowych warunkach. Wynika to z faktu, że jedzenie, które stale jest trzymane „na powietrzu” czyli w miejscu, do którego jest ciągły dopływ powietrza, szybciej wysycha i psuje się. Ponadto szybciej rozmnażają się także bakterie. Dzięki próżniowemu zamykaniu potraw takiego problemu nie mamy. Jedzenie jest przechowywane z dala od zarazków i drobnoustrojów. A to zapewnia dłuższą datę przydatności.
Poza tym zgrzewarki możemy także używać do marynowania produktów. Wystarczy świeże mięso włożyć do worka w towarzystwie ulubionych przypraw, ziół i oliwy, a następnie zgrzać i odczekać określoną ilość czasu.
Jakie produkty można zamykać próżniowo?
Najróżniejsze. Wszelkie rodzaje mięs i ryb. Nie tylko świeże mięso, ale także wędliny uzyskane już po obróbce termicznej (opcja idealna dla osób, które samodzielnie przygotowują w domu wędliny). Poza tym również warzywa i owoce. Dodatkowo wszelkie zupy i sosy, a także gotowe potrawy obiadowe takie jak leczo czy mięso w sosie. Ale również i produkty suche. Możliwości są ogromne i z pewnością każdy użytkownik znajdzie zastosowanie najlepsze dla siebie.
FoodSaver to świetne urządzenie, które pozwoli na dłuższe i zdrowsze przechowywanie potraw. Nie tylko oszczędzasz pieniądze, bo rzadziej wyrzucasz niewykorzystane produkty, ale także jesteś bardziej eko i działasz dla dobra naszej planety, czyli nas wszystkich. Pamiętaj, wyrzucić zawsze zdążysz, ale najpierw zrób wszystko, żeby do tego nie dopuścić! J
Bardzo dobry i ekologiczny sposób na przechowywanie jedzenia.