Jeśli szykowanie potraw na Boże Narodzenie kojarzy ci się z procesem męczącym i długotrwałym, to nadszedł czas, aby ocieplić ten wizerunek. W chwili obecnej na rynku znajduje się bowiem cała gama najróżniejszych urządzeń, które ułatwią gotowanie na święta. Dzięki nim już dłużej nie trzeba będzie zamartwiać się doglądaniem temperatury czy pilnowaniem garnków. Przeczytaj nasz artykuł i sprawdź, w co warto wyposażyć swoją kuchnię!
Termosonda
Ten przydatny gadżet służy do tego, by sprawdzić, w jakim stopniu zostało już podgrzane danie w piekarniku. Wyglądem przypomina termometr z długą końcówką, a jego działanie jest bardzo proste. Wystarczy wbić urządzenie w potrawę, np. kurczaka czy ciasto, by na monitorze zaczęła wyświetlać się temperatura. Dzięki temu nie ma obaw, że coś się przypali lub będzie niedopieczone.
Na rynku znajdują się piekarniki, które posiadają fabrycznie zintegrowaną termosondę., ale sam element można również zakupić osobno. Wówczas działa bezprzewodowo. Za jego odpowiednik może posłużyć także zwyczajny termometr kuchenny, choć jego używanie jest mniej wygodne.
Blender próżniowy
Jeżeli na świątecznym stole chcesz postawić świeży sok, zupę krem czy mus, warto zastanowić się nad zakupem blendera próżniowego. Pozwala on bowiem uzyskać o wiele lepsze efekty, niż swój klasyczny odpowiednik. W jaki sposób? Wykorzystując wysysanie powietrza. Podczas blendowania składników nie dostaje się ono do wnętrza napoju, co pozytywnie wpływa na jego świeżość. Dodatkowo, produkt będzie mógł być dłużej przechowywany w lodówce, zachowując swój wyrazisty kolor, a do tego na wierzchu nie pojawi się piana.
Blender próżniowy to świetne rozwiązanie dla osób, które nie mają czasu przygotować musu bądź innego dania tuż przed przybyciem gości, ale chcą zachować jego idealną świeżość. To także gwarancja odpowiedniej dawki witamin.
Dzbanek filtrujący
Choć wydawać by się mogło, że dzbanki, które służą do filtrowania, nie mają zbyt wiele wspólnego z gotowaniem, to w rzeczywistości jest zupełnie odwrotnie. Okazuje się, że otrzymana z nich woda stanowi świetną bazę do przygotowania świątecznych posiłków. Brak kamienia, osadów oraz innych, szkodliwych substancji, pozytywnie wpływa na smak potraw, a także ich aromat.
Dzbanki mają szerokie zastosowanie w kuchni. Przefiltrowaną wodę można wykorzystać do przygotowania/ugotowania:
- Zupy (tradycyjnej i krem)
- Lemoniady
- Ryżu, makaronu, ziemniaków
- Kawy, herbaty
- Kostek lodu do drinków
Jajowar
Do dań przygotowywanych na święta Bożego Narodzenia, często wykorzystuje się jajka. Są one składnikiem wielu sałatek, a także chętnie podaje się je jako dodatek do zup czy jako osobne danie, np. w majonezie. Dla osób doświadczonych w gotowaniu nie ma nic trudnego w dopilnowaniu, by ugotowały się w odpowiedni sposób, choć w pośpiechu łatwo popełnić błąd.
Urządzenie to ma za zadanie dopilnować, by jajka ugotowały się na wybrany bez użytkownika sposób (na miękko, półtwardo i twardo), bez konieczności ich doglądania. Wystarczy umieścić je w środku urządzenia, nalać zalecaną ilość wody i zaczekać, aż cały proces odbędzie się w pełni automatycznie.
Zgrzewarka/food saver
Cóż, nie da się ukryć, że w trakcie Bożego Narodzenia bardzo często nie udaje się przejeść wszystkiego. Szkoda, aby czas, poświęcony na gotowanie na święta, okazał się zmarnowany, a także, by pyszne potrawy wylądowały w śmietniku. W takim przypadku warto sięgnąć po zgrzewarkę/food saver.
Tego typu urządzenia mają za zadanie zapakować jedzenie w hermetyczny sposób, odcinając dopływ tlenu. Dzięki temu produkty uda się przechowywać dłużej, zachowując ich pełną świeżość oraz nie tracąc walorów smakowych. W szczelnie zamkniętym, pozbawionym powietrza środowisku, bakterie rozmnażają się wolniej, a do tego zapachy potraw nie mają szans się wymieszać.
Gotowanie na święta wcale nie musi być trudne czy męczące. Przy pomocy praktycznych, intuicyjnych urządzeń z pewnością uda się przyspieszyć ten proces oraz sprawić, że stanie się o wiele bardziej przyjemny. Oczywiście świetnymi pomocnikami są także roboty planetarne oraz Thermomix. W zależności od tego, jakie dania chce się przygotować, znaleźć można naprawdę ogrom przydatnych sprzętów. Nie można zapomnieć o kombiwarach, urządzeniach do gotowania ryżu, kawiarkach czy spieniaczach do mleka.