Płyty indukcyjne zdobywają coraz większą popularność. Jeszcze do niedawna były przede wszystkim zagadką dla konsumentów. Wiele osób nie do końca zdawało sobie sprawę z tego, jak działa taki rodzaj płyty i przede wszystkim, jak wybrać odpowiednie garnki do indukcji. Dziś wiemy więcej i coraz częściej decydujemy się na takie rozwiązanie w naszych kuchniach. Jednak dla przypomnienia wszystkim tym, którzy nie do końca pamiętają, na jakich zasadach pracuje indukcja, wrzucamy garść informacji.
Jak działa kuchenka indukcyjna?
Najważniejszym czynnikiem, który odróżnia indukcję od pozostałych rodzajów płyt, jest zasada działania systemu grzewczego. W tym przypadku pod blatem znajdują się zwoje, które są wykonane z miedzianego drutu. To właśnie przez nie płynie prąd elektryczny, który wytwarza pole magnetyczne. W efekcie czego wytwarza się ciepło. Jednak, jest jeszcze jedna ważna sprawa. Ta płyta reaguje wyłącznie na specjalne garnki, które są wykonane ze stali ferromagnetycznej. Co to dokładnie oznacza? Sprawdźmy!
Jak działają garnki do indukcji?
Płyta indukcyjna nagrzewa się w momencie, kiedy położymy na niej specjalny garnek i działa tylko w jego obrębie. A czym dokładnie jest stal ferromagnetyczna, która oddziałuje na płytę? Jest to taki rodzaj metalu, który przyciąga magnes. Dlatego nie zadziała tu ani szkło, ani także stał szlachetna czy też miedź i aluminium. Garnki do indukcji musza być wykonane ze stali ferromagnetycznej.
Jak rozpoznać taki garnek? Najprostszym sposobem będzie przyłożenie magnesu do spodu garnka. Jeśli się przyciąga, to garnek jest odpowiedni dla tego modelu płyty i śmiało można zdecydować się na jego zakup.
Drugim, nieco łatwiejszym sposobem, jest odczytanie oznaczeń ze spodu garnka. Te naczynia, które oddziałują na płytę indukcyjną, posiadają symbol zwojnicy. Na przykład taki jak na poniższym zdjęciu.
Dlaczego warto zdecydować się na indukcję?
Garnki do indukcji mają kilka zalet:
- są oszczędne: zużywają zdecydowanie mniej energii, ponieważ działają tylko w obrębie garnka, zatem nie nagrzewają całej powierzchni płyty;
- szybciej przygotują potrawy: praca indukcji pochłania o ok. 30% czasu niż w przypadku płyty ceramicznej;
- są bezpieczne: ciepło jest wytwarzane tylko w obrębie garnka i przenika do potrawy, która gotujesz. Zatem nie nagrzewają się pozostałe pola, a to zmniejsza ryzyko poparzenia;
- ułatwiają czyszczenie: no bo skoro nie są nagrzane tam, gdzie nie ma garnka, to możesz śmiało przetrzeć płytę w tych miejscach, jeśli coś się wyleje lub rozchlapie.