Electrolux SenseBoil, SenseFry i SensePro – co to jest?

katarzyna | 3 lipca 2019

Płyty indukcyjne coraz częściej zastępują tradycyjne kuchenki gazowo-elektryczne. Na pewno są bardziej eleganckie w wyglądzie, wygodniejsze w czyszczeniu oraz bezpieczniejsze w użytkowaniu, ponieważ nagrzewają się tylko pod naczyniami. Ze względu na swoją nowoczesną budowę i ogrom możliwości technologicznych, jakie daje producentom wykorzystanie elektronicznego sterowania, mogą być również udoskonalane o różne ciekawe opcje. Co oznaczają tajemnicze nazwy SenseBoil, SenseFry i SensePro, występujące w płytach indukcyjnych Electrolux? Sprawdźmy!

SenseBoil – kontrola wrzącej wody

Jeśli lubisz wielozadaniowość i nie przepadasz za nieustającym zerkaniem na gotujące się w garnkach produkty, funkcja SenseBoil jest właśnie dla Ciebie. Do jej zadań należy automatyczne regulowanie temperatury. Kiedy woda zbliża się do punktu, w którym zaczyna wrzeć, system automatycznie ją obniża i nie trzeba pamiętać o manualnej zmianie ustawień. Oznacza to koniec żmudnego kontrolowania ryżu, makaronu, ziemniaków oraz innych produktów, kojarzących się z kipieniem. Możesz zająć się zupełnie innymi czynnościami, a następnie wrócić do czystej płyty.

Electrolux SenseBoil, SenseFry i SensePro - co to jest
źródło: electrolux.pl

SenseFry – idealne wysmażenie

Ta funkcja stanowi świetne rozwiązanie dla wszystkich osób, które uwielbiają naleśniki, kotlety czy steki. Została zaprojektowana z myślą o precyzyjnym smażeniu każdego wybranego przez użytkownika produktu. Jak działa? Przed rozpoczęciem całego procesu wystarczy wybrać z listy konkretną potrawę, ustawić stopień wysmażenia i już. Płyta indukcyjna będzie przez cały czas kontrolowała temperaturę, utrzymując ją na odpowiednim poziomie. Bez problemów z niedosmażonym, przypalonym bądź zbyt twardym jedzeniem. Każdy naleśnik będzie dokładnie taki sam – idealny. Funkcja SenseFry oferuje więc nie tylko oszczędność czasu, ale i produktów.

Electrolux SenseBoil, SenseFry i SensePro - co to jest
źródło: electrolux.pl

Termosonda Electrolux SensePro

Dania, które wymagają odpowiedniej temperatury oraz specjalnego sposobu przyrządzania, często stanowią problem dla przeciętnego użytkownika płyty indukcyjnej. Wymagają bowiem dobrej znajomości przepisu, a także funkcji posiadanego urządzenia. Naprzeciw tego typu wątpliwościom wychodzi funkcja SensePro. Electrolux postawił w niej na zastosowanie bezprzewodowej termosondy, która stale mierzy poziom ciepła wewnątrz potrawy i wysyła o tym informacje do płyty. Taka opcja pozwala precyzyjnie sterować temperaturą dania, bez zgadywania czy zmieniania jej na oko.

Electrolux SenseBoil, SenseFry i SensePro - co to jest
źródło: electrolux.pl

Oprócz wyżej wymienionych funkcji, każda z płyt posiada jeszcze szereg dodatkowych rozwiązań technologicznych, takich jak Hob2Hood, timer, dotykowe sterowanie DirectTouch. Dodatkowo oferują pola grzejne Infinite, które dostosowują się do rozmiarów garnków, a także tryb szybkiego podgrzewania. Są cienkie, eleganckie, proste w czyszczeniu. Jeśli chodzi o cenę, jest ona zależna od wymiarów płyty oraz zaimplementowanej funkcji przewodniej.

Oceń artykuł

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić!

Średnia ocena 4 / 5. Liczba głosów: 19

Dotychczas brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne Inline
Wyświetl wszystkie komentarze
0
Będę wdzięczny za komentarze.x