Maszynka do mielenia to narzędzie popularne od wielu lat. Oczywiście zakup gotowego mięsa w marketach zdecydowanie przewyższa fanów przygotowywania go w domu, ale istnieją i tacy, którzy z zamiłowaniem mielą w zaciszu własnego mieszkania, a potem przygotowują kiełbasę, kabanosy bądź inne przysmaki. Niestety, zarówno w nowoczesnych, jak i starych modelach maszynek, często tępią się noże. Czy można je samodzielnie naostrzyć? Przeczytaj w naszym artykule.
Rola noży w maszynce do mięsa
W chwili obecnej na rynku spotkać można dwa rodzaje maszynek: tradycyjne, ciężkie, napędzane za pomocą korbki (czyli siły ludzkich mięśni), a także elektryczne, z silnikiem. Na czym polega proces mielenia? Otóż kawałek mięsa przesuwany jest w kierunku obracających się wraz ze ślimacznicą noży, które rozdrabniają go i przeciskają przez tarczę z otworami o zaostrzonych krawędziach. Nic skomplikowanego. Skupmy się jednak na nożach, które – choć małe i niepozorne – pełnią ogromną rolę. Wyróżnić można:
- Noże jednostronne o grubość 9 mm,
- Noże dwustronne o grubości 5 mm, pozwalające stosować dwa sitka jednocześnie.
Należy jednak pamiętać, że ze względu na różnicę w grubości, tych dwóch typów nie można używać zamiennie, gdyż potrzebny jest również inny ślimak do mielenia.
Czy można ostrzyć noże do maszynki do mięsa?
Generalnie – tak. Jest to możliwe, jednakże proces ten nie zawsze okazuje się skuteczny i wymaga czasu oraz dodatkowych narzędzi. Dlaczego?
- Pierwszym sposobem jest użycie profesjonalnej szlifierki bądź skorzystanie z usług firm, które zajmują się świadczeniem tego typu usług. Niestety, są to dość drogie rozwiązania, a w dodatku wspomniane szlifierki nie należą do popularnych sprzętów, wobec czego trudno je dostać,
- Można również spróbować dokonać takiego ostrzenia samodzielnie, w domu, za pomocą różnych instrukcji, dostępnych w internecie. Zwykle polegają na ścieraniu powierzchni noża papierem ściernym i precyzyjnym szlifowaniu. Wadą tej metody jest to, że niedoświadczone osoby mogą zepsuć powierzchnię noża przez zniszczenie geometrii ostrza.
Biorąc pod uwagę, że ten element maszynki do mielenia nie jest drogi, najlepszą opcją jest zakup nowego. Wynika to z faktu, że zaostrzony nóż ulegnie szybszej eksploatacji, a w dodatku nie zawsze zagwarantuje prawidłową pracę urządzenia. Nowa część daje pewność, że maszynka będzie wykonywała swoje zadanie szybko, sprawnie i bez problemu.
Ile kosztują noże do maszynki do mięsa?
To zależy od modelu urządzenia. W naszym sklepie ich cena waha się między 5 a 70 zł. Jednakże dla tych najpopularniejszych maszynek koszt zakupu nie wyniesie więcej, niż 40 zł. To kwota podobna lub nieznacznie większa od skorzystania z usług profesjonalnego szlifierza. Czy warto zakupić nowy nóż? Naszym zdaniem tak, ponieważ daje gwarancję odpowiedniego cięcia, a wcale nie stanowi dużego wydatku. Na przykład do maszynki, która króluje na pierwszych miejscach w rankingach, Zelmer ZMM5580W, w ofercie posiadamy dwa nożyki: za 5,99 zł i 21,99 zł.
Pamiętaj, że proces tępienia się noży jest naturalnym zjawiskiem w maszynkach do mielenia. Aby go jednak spowolnić, nie przeładowuj urządzenia zbyt dużą ilością mięsa, a do popychania używaj specjalnego narzędzia, dodawanego do kompletu – nie stosuj łyżki czy noża. Powodzenia!