Jak nazywają się szuflady w lodówce?

katarzyna | 2 kwietnia 2019

Lodówka to jedno z podstawowych sprzętów AGD. Jest obecna chyba w każdym domu. Pełni bardzo ważna rolę, bo trzymamy w niej produkty, z których potem przygotowujemy potrawy. Ważne jest więc, żeby odpowiednio to jedzenie przechowywać. Dlatego producenci prześcigają się w coraz to nowych pomysłach na dodatkowe funkcje, jakie posiadają oferowane przez nich chłodziarki-zamrażarki. A z dodatkowymi funkcjami często wiążą się dodatkowe części wyposażenia sprzętu oraz nie zawsze zrozumiałe nazewnictwo. Dlatego dziś opowiem o tym, jak nazywają się szuflady w lodówce.

Szuflada na warzywa

Jest chyba jedną z najbardziej znanych części. Z pewnością dlatego, że znajdziemy ją w każdym modelu. Jest to dosyć duża i pojemna szuflada na warzywa do lodówki, znajdująca się najczęściej w dolnej części chłodziarki. Przechowujemy w niej oczywiście warzywa i owoce. Dlaczego? Wiele produktów zachodząc w reakcję z innymi artykułami spożywczymi szybciej się psuje. Tak jest z niektórymi owocami i warzywami. Aby dłużej zachować ich świeżość, producenci oferują osobne szuflady w lodówce.

Szuflada znajdująca się w chłodziarce

Komora zero

Większość produktów znajdujących się w chłodziarce najbardziej lubi temperaturę ok 4ºC. Jednak nie wszystkie. I dla tych „wybrednych” producenci oferują komorę zero, czyli dodatkową szufladę, w której jak nazwa wskazuje jest 0ºC. W tej komorze najlepiej przechowywać mięso i ryby, które dodatkowo wydzielają specyficzny zapach – będzie więc lepiej dla wszystkich, jeżeli zostaną odseparowane od reszty produktów.

Komora zero, czyli szuflada w dolnej części chłodziarki

Chiller

Znany też pod nazwą „komora świeżości”. Działa na podobnych zasadach jak powyższa „komora zero”. W chillerze panuje nieco niższa temperatura, odpowiednia do przechowywania produktów świeżych i surowych, przeznaczonych do późniejszej obróbki.

Jak nazywają się szuflady w lodówce?

Komora Biofresh

Charakteryzuje się poziomem wilgotności odpowiednim dla warzyw, owoców, ryb czy mięs. Dzięki temu wspomniane produkty na dłużej zachowują swoją świeżość. W tej komorze, podobnie jak w Komorze Zero, panuje temperatura 0ºC. Ma zbliżone działanie do powyższych rozwiązań, jednak charakterystyczną cechą jest tu poziom wilgotności.

Komora biofresh, która zapewnia świeżość.

 

Balkoniki

Te na górze często wyposażone są w specjalną plastikową wkładkę na jajka. W górnym balkoniku przechowujemy produkty o małej wadze lub niewielkie słoiczki. W kolejnych półkach trzymamy artykuły o większych gabarytach. Z kolei balkonik znajdujący się na samym dole jest przeznaczony na butelki (napoje, mleko, olej etc.).

Jak nazywają się szuflady w lodówce?
Jak nazywają się szuflady w lodówce?

UWAGA! Pamiętaj, że nie należy przechowywać zbyt wielu ciężkich produktów na drzwiach chłodziarki, ponieważ grozi to uszkodzeniem zawiasów i osunięciem się drzwi.

Oceń artykuł

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 5

Dotychczas brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne Inline
Wyświetl wszystkie komentarze
0
Będę wdzięczny za komentarze.x