Co to jest tajine?

katarzyna | 7 lutego 2020

Tajine (nazywane również tagine lub tażin), wywodzi się z Maroka i jest nie tylko rodzajem tradycyjnego dania, ale także naczyniem, w którym takie danie można przyrządzić. W jaki sposób? Jest to stosunkowo prosty proces. Polega na ugotowaniu potrawy nad rozżarzonym węglem lub drewnem w specjalnej misie, mającej za zadanie wydobyć ze składników głęboki smak i aromat. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, przeczytaj nasz artykuł!

Jak działa tajine?

Na początek skupmy się na charakterystyce tajine jako naczynia. Już sam jego wygląd jest dość ciekawy. Składa się z dwóch części – masywnej misy oraz pokrywy w kształcie stożka. Warto zaznaczyć, że taki wygląd to bynajmniej nie przypadek. W swoim założeniu tajine ma oczywiście zagotować znajdujące się w nim składniki, ale w taki sposób, aby użytkownik nie musiał dodawać do potrawy zbyt dużej ilości wody. Najlepszy smak jedzenia osiąga się bowiem wtedy, kiedy gotuje się ono w swoim własnym płynie.

I to właśnie stożkowa konstrukcja pokrywy jest sekretem tajine. Do jej głównych zadań należy gromadzenie pary, dzięki czemu wypuszczony ze składników sok miesza się ze sobą. Nadaje to potrawie wielowymiarowości i sprawia, że wręcz rozpływa się ona w ustach. Kolejny plus stanowi to, że potrawa gotuje się bardzo wolno, wobec czego zachowuje swój niepowtarzalny smak.

A skoro o tym mowa, to nie bez znaczenia jest również materiał, z którego wykonuje się tajine. Nic lepiej nie oddaje prawdziwego smaku potrawy, jak specjalnie wyselekcjonowana glina.

Co to jest tajine

Co przygotować w tajine?

Po takim opisie można naprawdę zgłodnieć, więc czas powiedzieć, jakie składniki nadają się do wrzucenia do tego niezwykłego naczynia. Tak naprawdę nie ma ograniczeń, a co ciekawe – wszystkie przygotowane w nim dania będą się nazywały tajine.

Różnorodność potraw jest naprawdę ogromna. Od typowo obiadowych, czyli mięsnych, przez delikatne przekąski warzywne, aż po słodkie desery. Wszystko zależy od preferencji użytkownika. Przyprawy, poszczególne składniki oraz ich ilość – do wyboru, do koloru. Pomimo tej samej bazy (np. mięsa), za każdym razem można uzyskać zupełnie inny smak.

Co to jest tajine

Tajine elektryczne?

Technologia idzie do przodu, a co za tym idzie, również tradycyjne sposoby przygotowania potraw zyskują swoje elektryczne odpowiedniki. W chwili obecnej na rynku bez problemu można znaleźć specjalne wersje tajine, które nie wymagają używania paleniska. Wystarczy tylko dostęp do prądu.

Trzeba tylko pamiętać, że wówczas gliniana misa ustępuje miejsca ceramicznej. Istnieją również modele bez wbudowanego systemu grzewczego. Wówczas tajine należy grzać w piekarniku, na kuchence lub płycie indukcyjnej (przy zastosowaniu specjalnego adaptera). Jakie są zalety korzystania z elektrycznego odpowiednika tego naczynia?

  • Możliwość używania w każdym momencie – bez żadnych przygotowań,
  • Wygodniejsza kontrola temperatury i stopnia ugotowania,
  • Cicha praca.

Jeśli chodzi o cenę, tradycyjny garnek tajine kosztuje od 50 do nawet kilkuset złotych. Różnice te wynikają z wielkości misy, a także tego, że często powierzchnia jest dodatkowo zdobiona ręcznymi malowidłami. Wersje elektryczne zaczynają się od ok. 150 zł. Warto choć raz spróbować dania, przygotowanego tym tradycyjnym sposobem.

Co to jest tajine
źródło: amazon.com

Oceń artykuł

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić!

Średnia ocena 4.1 / 5. Liczba głosów: 14

Dotychczas brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne Inline
Wyświetl wszystkie komentarze
0
Będę wdzięczny za komentarze.x