Problemem, z którym właściciele lodówek spotykają się bardzo często jest szybkie wysychanie znajdującego się w nich jedzenia. Sytuacja ta nie zawsze musi oznaczać awarii, jeśli jednak wynika z usterki – oto jakie mogą być przyczyny i w jaki sposób możemy pozbyć się tego problemu.
Niepoprawne przechowywanie
Duży wpływ na to, jak długo produkty pozostają świeże, ma sposób ich przechowywania. Warto wyposażyć się w, najlepiej szklane, pojemniki czy torebki lub zwyczajnie zamykać oryginalne opakowania.
- Produkty takie, jak sery i wędliny często zostawiamy w otwartych opakowaniach. Zamiast tego, po otwarciu można przełożyć je do zamykanego pojemnika.
- Owoce oraz warzywa powinny być z kolei umieszczane w przeznaczonej do tego szufladzie, która znajduje się na dole komory chłodziarki. Ograniczy to przepływ powietrza, który wysusza produkty. Dodatkowo, jeżeli szuflada posiada funkcję regulacji wilgotności, warto ustawić zobaczyć, które ustawienia pozwolą zachować świeżość na dłużej.
- Organizuj jedzenie względem daty przydatności do spożycia. Te produkty, którym bliżej do przeterminowania, powinny znajdować się na przodzie półek tak, aby zostały spożyte jako pierwsze.
Lodówka typu 'no-frost’
W przypadku lodówek typu no frost mamy do czynienia ze stałą regulacją poziomu wilgoci w komorach. Oznacza to, że woda z produktów jest po prostu wyrzucana na zewnątrz wraz z wilgotnym powietrzem. To wada tego typu rozwiązania, z którą należy się liczyć, jeśli marzy nam się takie właśnie urządzenie.
Nieszczelna uszczelka drzwi
Za to, że produkty szybko wysychają mogą odpowiadać nieszczelne drzwi do lodówki – spróbujmy przeczyścić uszczelkę . Jeśli jest zużyta lub uszkodzona dobrze byłoby wymienić ją na nową. Jeśli to również nie pomoże, będzie to oznaczało, że przyczyna tkwi gdzieś indziej.
Nieprawidłowa temperatura w komorach
Jeśli nowa lodówka wysusza jedzenie szybciej niż stara i sytuacja nie dotyczy urządzenia no frost warto sprawdzić ustawienia temperatury. Dla chłodziarki powinna ona wynosić ok +4-5°C, dla zamrażalnika około –18°C, lub według zaleceń producenta. Spróbujmy zmienić ustawienia. Istnieje duża szansa, że w ten sposób uda się wyeliminować problem.
aha!ale no frost lepszy niz mlot i imadło 🙂 pozdrawiam dziekuje ekspertom