Tępe noże w blenderze ręcznym

katarzyna | 23 czerwca 2017

Z biegiem czasu ostrza (noże) blendera ręcznego mogą się stępić. Jeśli ma to związek z normalną eksploatacją i wiekiem urządzenia, taka sytuacja nie powinna nas zdziwić. Jeśli jednak mamy wrażenie, że blender tępi się zbyt szybko, może to oznaczać usterkę lub nieprawidłowe użytkowanie urządzenia.

Niewłaściwe używanie blendera

Do każdego zakupionego blendera dołączona jest instrukcja obsługi oraz wskazówki, do czego powinno się go używać, a do czego nie. Jeżeli pomimo sugestii nie stosujesz się do zaleceń i miksujesz coś znacznie twardszego, niż zaleca producent, żywotność noża, jak i samego blendera, znacząco się skróci.

Niedokładne czyszczenie noży

Choć noże do blenderów wykonane są z nowoczesnych, trwałych i wytrzymałych materiałów, także podlegają one zużyciu oraz ścieraniu. Są też podatne na rdzewienie, które może się pojawić, gdy po zblendowaniu nie wyczyścimy ostrzy. Wilgoć zawarta w resztkach stopniowo będzie skracać żywotność noża. Można je myć w zmywarce lub ręcznie (sprawdź w instrukcji obsługi), ważne, żeby były dokładnie osuszone.

Wysokie obroty

Nie należy zaczynać blendowania od wysokich obrotów. To źle dla urządzenia, nie pomaga też w długiej żywotności ostrzy. Nagrzewają się szybciej (tym samym nagrzewa się to, co miksujemy) i szybciej ścierają. Minusem nagrzewania się jest w przypadku blendowania owoców to, że witaminy ulatniają się z nich szybciej, a przecież chodzi nam o coś zupełnie przeciwnego.

Zbyt suche produkty

Czy blendowane produkty nie są zbyt suche? Jeśli tak, blendowanie staje się trudniejsze, a sprzęt bardziej narażony na awarię. Ostrza się nagrzewają, przez co zużywają się znacznie szybciej.

Oceń artykuł

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić!

Średnia ocena 3.3 / 5. Liczba głosów: 9

Dotychczas brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

avatar
  Subscribe  
Powiadom o