Dozownik wody w lodówce to rozwiązanie niezwykle przydatne i coraz częściej spotykane w urządzeniach używanych w polskich domach. Niestety zdarza się, że zamiast czystej, orzeźwiającej wody otrzymujemy płyn, który pozostawia w ustach niezbyt przyjemny posmak. Z czego objaw ten może wynikać i jak możemy mu przeciwdziałać?
Zużyty filtr w lodówce
Węglowy filtr, który uzdatnia wodę należy wymieniać przynajmniej raz na pół roku. Jeśli woda z dozownika nieprzyjemnie pachnie lub smakuje może to oznaczać, że nadszedł czas na wymianę – czasami filtr zużywa się szybciej niż prognozuje to producent ze względu na intensywną eksploatację i inne czynniki, jak na przykład poziom twardości wody.
Nowy filtr
Niektóre filtry węglowe, zwłaszcza te nieoryginalne, mogą z początku sprawiać, że woda z dozownika nie tylko dziwnie smakuje, ale również zabarwia się na czarno. Wynika to z przedostawania się do niej okruchów węgla. Aby do tego nie dochodziło należy przepłukać filtr używając dystrybutora tak długo, aż woda stanie się czysta.
Plastikowa instalacja
W niektórych lodówkach woda doprowadzana jest do dozownika za pomocą plastikowych rurek. Na początku korzystania z urządzenia nie stanowi to problemu, jednak z upływem czasu do plastiku mogą zaczynać przywierać zanieczyszczenia, wpływające negatywnie zarówno na smak, jak i na jakość wody.
Dystrybutor nieużywany przez długi czas
Jeżeli dystrybutor jest rzadko wykorzystywany, pochodząca z niego woda może mieć dziwny, nieprzyjemny posmak. Mógł nastąpić w niej rozwój bakterii, dlatego też nie nadaje się ona do spożycia. Przed użyciem dystrybutora po raz pierwszy po dłuższej przerwie warto jest przepłukać instalację, przelewając wodę kilkukrotnie, by mieć pewność, że jest świeża i zdatna do spożycia.
I dalej cisza, a problem jak był, tak jest nadal
Litości a do jakich rurek nie bedą przywierać bakteria, metalowe – rdzewieją, miedz stosuje się ale tylko do C.O – bo się utlenia, plastik jak to plastik nie powinien w żaden sposób wpływać na smak chyba że nie jest przeznaczony do zastosowania spożywczego. Każdy rodzaj instalacji zostawia bakterie z czasem oraz związki wapnia czy też innych minerałów – to normalne.. Bardziej przydało by się napisać jak taką lodówkę czyścić a dokładnie instalację by syfu się pozbyć ale zero takiej informacji tutaj. Filtry się wymienia rzadziej lub częściej ale i tak z czasem na rurkach i wężykach coś się osadzi tu by… Czytaj więcej »
dziękujemy za komentarz.