Kategorie części
zamknij

Grzałka termoobiegu 1600W do piekarnika Baumatic Z1170001162

Indeks: 704-YW-1213
gwiazdka gwiazdka gwiazdka gwiazdka gwiazdka
(Produkt nie ma jeszcze oceny)
Produkt niedostępny ?
Grzałka termoobiegu 1600W do piekarnika Baumatic Z1170001162 Grzałka termoobiegu 1600W do piekarnika Baumatic Z1170001162
000
Dopasuj do urządzenia
Nie pasuje do Twojego sprzętu Zobacz części do Twojego sprzętu
Część pasuje do Twojego urządzenia. Zobacz inne pasujące części.
Opis produktu:

Grzałka to jedna z kluczowych części Twojego piekarnika.

Kluczową właściwością grzałki jest generowanie ciepła, które nagrzewa powietrze w komorze piekarnika, umożliwiając pieczenie potraw. To jest konieczne do procesu pieczenia, podgrzewania lub gotowania różnych potraw i ciast, które przecież muszą być odpowiednio podgrzewane.

Aby osiągnąć doskonałe rezultaty kulinarne, koniecznie dbaj o stan grzałek piekarnika. To gwarancja smacznych, równomiernie upieczonych i estetycznych potraw.

Większość piekarników dostępnych na rynku posiada trzy grzałki: górną, dolną i termoobiegu. Podczas użytkowania grzałki w piekarniku osiągają bardzo wysokie temperatury, co wpływa na ich naturalne zużycie i ryzyko uszkodzenia. Sprawdzenie, czy to grzałka jest przyczyną niedopiekania lub przypalania potraw, jest łatwe do zrealizowania. Zakup nowej części nie obciąży zbytnio portfela, a sama wymiana jest łatwa do przeprowadzenia w warunkach domowych.

Jeśli grzałka działa prawidłowo, po nagrzaniu jej powierzchnia równomiernie żarzy się, osiągając intensywną czerwoną barwę. Jeśli na powierzchni grzałki pojawią się odkształcenia, dziury lub pęcherzyki widoczne gołym okiem, są to potencjalne sygnały uszkodzenia, które wymagają natychmiastowej wymiany. Rozpoznanie tych uszkodzeń nie stanowi trudności, wystarczy ją zdemontować, oczyścić i dokładnie się przyjrzeć.

Aby uniknąć rozczarowania związanego z przypaleniem, dodatkową pracą i nerwami, warto regularnie sprawdzać stan grzałek, na przykład raz w roku.

Czym objawia się uszkodzenie grzałki piekarnika?

Oto kilka pierwszych symptomów:

  • nierównomierne pieczenie potraw występujące przy uszkodzeniu jednej z grzałek,
  • wydłużony czas pieczenia spowodowany mniejszą ilością emitowanego ciepła,
  • częściowe przypalenie potrawy,
  • częściowe niedopiekanie,
  • piekarnik wolno się dogrzewa lub wcale nie osiąga ustawionej temperatury,
  • może zdarzyć się wybijanie korków.

Jak sprawdzić grzałkę piekarnika?

Śledź przygotowywane wypieki i dania. Jeśli zauważysz nierównomierne pieczenie, przypalenia lub niedopiekanie potraw, sprawdź stan grzałki - pozwól jej wystygnąć, a jeśli to nie przyniesie odpowiedzi, rozgrzej ją, uruchamiając piekarnik.

Aby uzyskać pewność, że to właśnie grzałka jest odpowiedzialna za niedogodności, zdemontuj część i sprawdź jej oporność za pomocą multimetru i porównaj z wartościami znamionowymi, które powinny znajdować się w dokumentacji technicznej piekarnika.

Do czego może doprowadzić uszkodzona grzałka lub grzałki?

  • może zwiększyć zużycie prądu,
  • niedopieczone lub przypalone jedzenie z pewnością wyrzucisz do śmietnika,
  • spadnie wydajność piekarnika,
  • wydłuży się czas pieczenia.

Pamiętaj, że uszkodzenie grzałki piekarnika jest łatwe do zdiagnozowania. Naprawa również nie wymaga specjalistycznej wiedzy. Wystarczą podstawowe narzędzia, chęci i trochę wolnego czasu.




prowadzisz serwis
Prowadzisz serwis w branży RTV / AGD / IT? Poznaj naszą ofertę dla serwisów
Zobacz szczegóły
scroll top